Στην προγραμματισμένη ώρα έφτασε στο Υπουργείο Υγείας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην είσοδο του Υπουργείου τον υποδέχθηκε ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και μαζί ανέβηκαν στο γραφείο του όπου είναι σε εξέλιξη σύσκεψη εργασίας. Σε αυτή συμμετέχουν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη περίμενε στην είσοδο του Υπουργείου πλήθος εργαζομένων, τους οποίους ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και φωτογραφήθηκε με όποιον του το ζήτησε.

Τη βαρύτητα που έχει ο τομέας της Υγείας για την κυβέρνηση στη δεύτερη θητεία της, αποτυπώνει η απόφαση του Πρωθυπουργού να είναι το Υπουργείο Υγείας το δεύτερο κατά σειρά Υπουργείο που ο ίδιος επισκέπτεται. Σήμερα, στις 10 το πρωί επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, όπου είχε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους οι δύο Υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως «προσωπικό του στοίχημα» την αναβάθμιση του ΕΣΥ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του Υπουργείου θα συζητηθούν οι άμεσες προτεραιότητες και οι παρεμβάσεις στην Υγεία που μπορούν να προωθηθούν μέσα στο καλοκαίρι αλλά και το πλαίσιο των αλλαγών που ακολουθούν, όπως περιγράφονται στον μπλε φάκελο που έλαβε ο Υπουργός Υγείας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Ήδη από το υπουργικό η εισήγηση του Πρωθυπουργού αλλά και οι επόμενες κινήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη έδειξαν από πού «έπιασε» δουλειά η νέα ηγεσία. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μικτά πληρώματα ασθενοφόρων, στον απόηχο των τραγικών περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα και της γνωστής έλλειψης πληρωμάτων εξαιτίας της οποίας σε πολλές περιοχές της χώρας κινείται ένα ασθενοφόρο. Ο Υπουργός Υγείας προχωρά την έκτακτη αυτή λύση σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται να βοηθούν ως οδηγοί ασθενοφόρων Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική. Για να γίνει αυτό προωθείται ρύθμιση που θα τροποποιεί νόμο του 2016 ώστε να βρει εφαρμογή και για το ΕΚΑΒ. Η νομοθετική ρύθμιση θα περάσει πιθανότατα μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που είναι προγραμματισμένη για το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Μείωση αναμονών στα νοσοκομεία, προσλήψεις Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στις προγραμματικές δηλώσεις θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο κτιριακό «λίφτινγκ» νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Έτσι, μεταξύ των επόμενων κινήσεων είναι ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τα νοσοκομεία, σύμφωνα και με το περιεχόμενο του μπλε φακέλου για την Υγεία, αναμένεται η μείωση των αναμονών για χειρουργικές πράξεις όπως και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Ειδικότερα, σκοπός είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70%, έως το τέλος του 2027. Οι προσλήψεις είναι μεγάλο κεφάλαιο της επόμενης ημέρας του ΕΣΥ. Έχει γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτών.

Επίσης, σκοπός είναι να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ αλλαγές έρχονται στον τομέα διοίκησης των νοσοκομείων, με ένταξη αυστηρότερων κριτηρίων για την επιλογή των διοικητών.

Στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενθαρρύνεται η εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού από 16 ετών και πάνω σε Προσωπικό Γιατρό. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουν εγγραφεί περί τους πέντε εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, προωθείται η νοοτροπία της πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις. Μετά το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού έρχεται πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του δέρματος, του πνεύμονα. Δράσεις στοχευμένες αναμένονται και για την εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ψηφιοποίηση της Υγείας, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, δομές και δράσεις για Ψυχική Υγεία και εξαρτήσεις είναι ορισμένες ακόμη παρεμβάσεις από το πολυεπίπεδο σχέδιο για την Υγεία.

Εν αναμονή των νέων Γενικών Γραμματέων

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένονται οι νέοι γενικοί γραμματείς που θα «πλαισιώσουν» τη νέα ηγεσία. Το Υπουργείο Υγείας διέθετε έως σήμερα τρεις γενικές γραμματείες: την Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, την Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας και τη Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται σύσταση στο Υπουργείο Υγείας, Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα. Την ίδια στιγμή καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και η αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα. Έτσι, οι τρεις γραμματείες πλέον είναι δύο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ – Ελλείψεις: Δρομολογείται η ρύθμιση για τα μικτά πληρώματα των ασθενοφόρων

Υπουργείο Υγείας: Οι πέντε προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας

Υπουργείο Υγείας: Ποια είναι η νέα πολιτική ηγεσία