«Πόλεμος» μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων έχει ξεσπάσει για ακόμη μια φορά με αφορμή το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων. Οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρου Σκυλακάκη, περί αναγκαιότητας άρσης της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σε συγκεκριμένα σκευάσματα, με την αιτιολογία ομαλοποίησης της αγοράς για τα περισσότερα εξ αυτών, βρίσκουν αντίθετο τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Με ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ σημειώνει: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες ‘οι οποίες λιμνάζουν’ και χρήζουν εξαγωγών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Σκυλακάκη ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προβλέπει τη ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών και τηρώντας μάλιστα «αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη… συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του Ε.Ο.Φ. Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις. (ΠΔ 88/2004)».

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί που ζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως αναφέρουν, θεωρούν ότι το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η επί μακρόν απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, «η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με συνεχείς ελέγχους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου από τις αρμόδιες αρχές». Ο ΠΦΣ προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Οι Φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα σταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις πρακτικές που έχουν σκοπό αποκλειστικά την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για την Δημόσια Υγεία».

Στην ανακοίνωση των φαρμακοποιών, απάντησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, κατηγορώντας τον Σύλλογο Φαρμακοποιών για «λαϊκισμό».

«Καλό θα είναι να μην απομονώνονται φράσεις. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: ‘Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση’. Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το ‘χρίζουν εξαγωγών’ και το ‘αποδεικνύονται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν’ διαστρεβλώνοντας την αλήθεια», σημειώνουν οι φαρμακαποθηκάριοι, και προσθέτουν:

«Σε ό,τι αφορά την υπενθύμιση περί του Π.Δ., εμείς απλώς υπενθυμίζουμε τον νόμο που προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου. Τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες
Εκτιμούμε ότι ο ΕΟΦ και το Υπ. Υγείας έχουν πλήρη γνώση και αντίληψη των γεγονότων και θα προβούν στην λήψη των αποφάσεων που πρέπει, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας.
Κατανοούμε τις προεκλογικές κορώνες του Προέδρου του ΠΦΣ, συμφωνούμε ότι πράγματι σιγά σιγά πέφτουν οι μάσκες και τους καλούμε να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency ) και να πάρουν την γενναία απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών».

 

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα – Ελλείψεις: Γιατί δεν «γεμίζουν» τα ράφια στα ιδιωτικά και τα νοσοκομειακά φαρμακεία – Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί και τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Αργή η πορεία ομαλοποίησης της αγορά

Θάνος Πλεύρης: Ελλείψεις φαρμάκων έχουμε όπου δεν υπάρχουν γενόσημα