Το ολιστικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα (23/1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη ενθαρρυντικά ειναι τα μηνύματα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες. «Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας», ανέφερε.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνονται προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, που στόχο έχουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολιτή. Μέχρι τώρα ο πολιτης πήγαινε στον γιατρο και ζητουσε να κάνει εξετασεις που αποζημιώνονται φυσικά απο τον ΕΟΠΥΥ», εξηγησε ο κ. Πλεύρης.

Και συμπλήρωσε ότι, «μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού φιλοδοξουμε να καταστήσουμε διαρκή την Πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακα να δομηθεί ο ιατρικος φάκελος του ασθενή. Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε άλλα και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε εξάλλου ότι ειδικά ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και δια του εμβολιασμού. «Επεκτείναμε τον εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, συντασσόμενοι στην παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη του ιού αυτού την επόμενη δεκαετία», είπε.

Σε ώριμο στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατ’ οικον νοσηλείας αρχικά ογκολογικών ασθενών και ακολούθως άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Ενώ με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων.

Περισσότερη και συντονισμένη δραση χρειάζεται στον τομέα των Μητρώων Ασθενών και ειδικά στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Το τελευταίο θα συμβάλλει στην ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών και κατ’ επέκταση των αναγκών τους σε θεραπείες και υγειονομική φροντίδα.

Διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο

Ειδικά για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή διαρθρωτικών και όχι περιοριστικών μέτρων στο φάρμακο το 2023.

«Όταν μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσερχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προατίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «η υγεία δεν πρέπει να αντιετωπίζεται με οικονομικους όρους. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, έτσι και η Ελλάδα μέσω της ενισχυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη νέα κουλτούρα πρόληψης θέλει να προσφέρει στους Έλληνες την καλύτερη δυνατή φροντίδα».