Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ενισχύουν τις διαδικασίες ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν στην επικράτειά τους από την Ουγκάντα, καθώς η χώρα της Αφρικής είναι αντιμέτωπη από τον περασμένο μήνα με επιδημία του Έμπολα.

Από σήμερα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι αφίκνυνται στη χώρα αεροπορικώς και πέρασαν από την Ουγκάντα τις τελευταίες 21 ημέρες θα πρέπει να φθάνουν σε κάποιο από πέντε συγκεκριμένα αεροδρόμια —της Νέας Υόρκης, του Νιούαρκ, της Ατλάντας, του Σικάγου και της Ουάσινγκτον— όπου θα υποβάλλονται σε εξετάσεις από μέλη του προσωπικού των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και θα δίνουν συνεντεύξεις σε μέλη του προσωπικού της συνοριοφυλακής.

Τα CDC, η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας, εξέδωσαν προειδοποίηση για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα μετά την ανακοίνωση την 20ή Σεπτεμβρίου πως ξέσπασε επιδημία στην περιοχή Μουμπέντε από το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας.

Ως προχθές Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμετρούσε 63 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα του Έμπολα στην αφρικανική χώρα, 29 από τα οποία οδήγησαν στους θανάτους των ασθενών.

Σύμφωνα με τα CDC, η επιδημία μοιάζει να έχει περιοριστεί σε πέντε περιφέρειες στην κεντρική Ουγκάντα.

Ως χθες Πέμπτη, «κανένα ύποπτο, πιθανό επιβεβαιωμένο κρούσμα (του Έμπολα) συνδεόμενο με αυτή την επιδημία δεν είχε αναφερθεί στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες πέραν της Ουγκάντας», καθησύχασε η υπηρεσία.

Καμιά απευθείας πτήση δεν συνδέει την Ουγκάντα με τις ΗΠΑ, όμως η υγειονομική υπηρεσία θεωρεί κρίσιμο να ελέγχονται όλοι οι ταξιδιώτες που πέρασαν από τη χώρα αυτή για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επιβάλει αυστηρές διαδικασίες ελέγχου το 2014, όταν άρχισε να μαίνεται επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Οκτώ άνθρωποι χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία για την ασθένεια στο αμερικανικό έδαφος, εκ των οποίων δύο υπέκυψαν.