Μια νέα πολύπλευρη παρέμβαση στο πεδίο του καρκίνου, στοχευμένη στους νέους που νοσούν με νεοπλασματικες ασθένειες, ξεκινά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), με την υποστήριξη της κυρίας Μαριάννας Λάτση.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που θα πλαισιώνει επιστημονικά και κοινωνικά τους νέους ενήλικες με καρκίνο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου, και φέρει το όνομα της, Ariadni Project.

Η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 18 έως 39 χρόνων συνθλίβεται από τους άλλους ασθενείς στις περισσότερες ασθένειες, και στον καρκίνο. Το 80% των καρκίνων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων και το 6% τα άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, ανέφερε κατά την έναρξη της σημαντικής αυτής εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, χειρουργός ογκολόγος, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Με δεδομένο ότι περίπου 65.000 νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας, τουλάχιστον 3.900 αφορούν άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αυξηθεί κάποιες μορφές καρκίνου σε νέους ενήλικες, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου και της μήτρας. Σε ό,τι αφορά δε τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες ηλικίας 18-39 χρόνων, αποτελεί την πρώτη αιτία νόσησης και θνησιμότητας.

«Θέλουμε να προσφέρουμε όποια υποστήριξη χρειαστεί»

«Οι νέοι που εκδηλώνουν καρκίνο είναι μια ομάδα ασθενών με ιδιαιτερότητες. Βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι με μια σοβαρή νόσο, με ψυχολογικές επιπτώσεις, με προβλήματα γονιμότητας, σεξουαλικής ζωής, εμφάνισης, σπουδών, εργασίας. Εμείς μέσω του Ariadni Project θέλουμε να προσφέρουμε όποια υποστήριξη χρειαστεί σε πολλά επίπεδα. Ενεργοποιούμε έναν ιστότοπο με σημαντικές χρηστικές πληροφορίες, διαδικτυακή και τηλεφωνική γραμμή για τα άτομα με νεοπλασίες και τους φροντιστές τους» εξήγησε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας ότι τίποτα δεν θα είχε υλοποιηθεί, εάν η κυρία Μαριάννα Λάτση δεν έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί του συγκλονισμένη από τον θάνατο της Αριάδνης Γερασιμίδου και ένα βίντεο που εκείνη είχε ετοιμάσει λίγο πριν καταλήξει.

Σε μια φορτισμένη ομιλία της η κυρία Εριέττα Λάτση Κούρκουλου αναφέρθηκε στη ζωή της και στην υγεία της που της επέτρεψε να βιώσει όλα όσα έχει βιώσει, δίνοντας έμφαση στη μητρότητα και στον αγώνα της για τα ζώα.

«Δημιουργούμε μια κοινότητα στη μνήμη της Αριάδνης, μιας γενναίας κοπέλας που πάλεψε πολύ με τον καρκίνο. Μια κοινότητα που θέλουμε να βοηθήσει όσα νέα άτομα αποκόπτονται με βιαιότητα λόγω της νόσου από την κανονικότητα της ζωής τους να βρουν και πάλι τη δύναμη να χαμογελάσουν, να νιώσουν δυνατοί, να διεκδικήσουν τη ζωή τους» είπε η κυρία Λάτση Κούρκουλου, εκφράζοντας τις θερμές της ευχαριστίες στην Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία για τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε και το έτερο νέο μέλος του ΔΣ, η κυρία Βίκυ Λοΐζου, η οποία με αφετηρία τη δική της προσωπική περιπέτεια με τον καρκίνο, αναφέρθηκε στην αξία του Ariadni Project και στη συμβολή που θα έχει στη ζωή των νεαρών ενηλίκων με καρκίνο.

Από την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 θα είναι προσβάσιμος στο κοινό ο ιστότοπος του προγράμματος www.ariadniproject.gr