Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κ.α) ζητεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να κληθούν για εμβολιασμό σ’ αυτή την φάση, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που λόγω της φάσης της νόσου ή των θεραπειών τους, δεν το επιτρέπουν οι γιατροί τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

Ως γνωστόν τόσο ο καρκίνος, όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SAARS COV 2 και μεγαλύτερη θνησιμότητα από την COVID-19. Για παράδειγμα, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου που διάγει μία φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανα του ( π.χ. του καρδιαγγειακό, πνεύμονες) η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν.

Τέλος, η Εταιρία διευκρινίζει πως για την πιστοποίηση της πάθησης και της προτεραιότητας αρκεί η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κικίλιας παρουσίασε φορητές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

ΕΟΔΥ: Δημιουργεί «Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων»

«Καμπανάκι» από τον Θωμαΐδη: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής