Πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου το πρώτο μάθημα του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του Καρδιομεταβολικού Σχολείου, το οποίο διοργανώνεται από το Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Σορβόνης στη Γαλλία.

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο πραγματοποιείται στα πλαίσια της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική. Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι ο πλέον προβεβλημένος και σύγχρονος τομέας Ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά.

Η Καρδιομεταβολική Ιατρική εστιάζει στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης. Καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα (κυρίως από την μελέτη ΥΔΡΙΑ) το 71% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το 28% έχει μεταβολικό σύνδρομο, το 37% υπέρταση και το 15% έχει διαβήτη. Η παρουσία των καταστάσεων αυτών πολλαπλασιάζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (έως και 5 φορές) και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Φιλοδοξία ως εκ τούτου των οργανωτών του Καρδιομεταβολικού Σχολείου είναι να εμπλουτίσουν και να οργανώσουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις των εκπαιδευόμενων ιατρών ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η καρδιομεταβολική μάστιγα και στην πατρίδα μας.

Το Καρδιομεταβολικό Κέντρο απευθύνεται σε Παθολόγους, Διαβητολόγους, Καρδιολόγους και Γενικούς Ιατρούς.

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευθούν σε τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας, της Προληπτικής Καρδιολογίας και της Διαβητολογίας.

Τα μαθήματα του προγράμματος γίνονται στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital με ταυτόχρονη τηλε-παρακολούθηση, με συζήτηση και παρεμβάσεις.

Το εναρκτήριο πιλοτικό μάθημα του Καρδιομεταβολικού Σχολείου με θέμα «Νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στα καρδιομεταβολικά νοσήματα το 2020» ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου και είχε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν ως ομιλητές οι:

  • Γενοβέφα Κολοβού, Συντονίστρια Διευθύντρια Καρδιολογίας του Κέντρου Λιπιδίων, Metropolitan Hospital
  • Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογίας-Διαβητολογίας, Metropolitan Hospital
  • Δημήτρης Τούσουλης, Διευθυντής-Καθηγητής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Αθηνών
  • Στέφανος Φούσσας,  Συντονιστής Διευθυντής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
  • Πέτρος Καλογερόπουλος, Διευθυντής Καρδιολογίας