Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και η κατανάλωση του καρπού της από τον άνθρωπο ξεκίνησε από νωρίς, αφού οι καρποί της άγριας αμυγδαλιάς είναι ακατάλληλοι για βρώση, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες κυανίου, ενός δηλητηρίου εξαιρετικά τοξικού.

Το αμύγδαλο, όμως, έχει σημαντική θρεπτική αξία, όχι τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο, αλλά κυρίως για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, καθώς επίσης και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. Η θρεπτική του αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του  συμπλέγματος Β και E. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Οι κυριότερες ευεργετικές τους ιδιότητες συνοψίζονται παρακάτω:

Ρυθμίζουν τη χοληστερόλη
Τα αμύγδαλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών και έτσι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων πριν από κάθε μεγάλο γεύμα βοηθά να κρατηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του σακχάρου.

Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών και η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε) βοηθούν τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Βοηθούν σε γαστρεντερολογικά προβλήματα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια ρυθμίζει την οξύτητα των πεπτικών υγρών και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου, όπως οι καούρες.

Βοηθούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου
Η ριβοφλαβίνη και η L-καρνιτίνη που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα αμύγδαλα, βοηθούν στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η κατανάλωση αμυγδάλων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες να πάρει κανείς βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν αμύγδαλα ή τα καταναλώνουν σπάνια.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα,  Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης,  Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ