Το κρεμμύδι, αυτό το θαύμα της φύσης, θεωρείται παράγοντας μακροζωίας και ευζωίας καθώς περιέχει έναν εκπληκτικό αριθμό θρεπτικών συστατικών. Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το κρεμμύδι έχει πολλές σημαντικές ουσίες που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικότερες τις πολυφαινόλες, το θείο και τις φυτικές ίνες.

Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα οφέλη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που παρουσιάζουν απώλεια οστικής πυκνότητας.

Η τακτική κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών ενδείκνυται, όπως αποδείχτηκε, ιδιαίτερα για τους καπνιστές, καθώς οι σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κρεμμύδια σε αφθονία, προστατεύουν τόσο την καρδιά και το κυκλοφορικό όσο και το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης από καρκινογόνες ουσίες.

Μελέτες έδειξαν ότι το κρεμμύδι προστατεύει από διαφορετικά είδη καρκίνου, όπως του εγκεφάλου, του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του στόματος, του φάρυγγα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστη, του ήπατος και των ωοθηκών. Έχει αποδειχθεί μάλιστα πως μερικές μερίδες κρεμμυδιού κάθε εβδομάδα είναι επαρκείς για να μειώσουν στατιστικά την πιθανότητα μερικών τύπων καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι 1-7 μερίδες κρεμμυδιών μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών.

Το κρεμμύδι έχει αποδειχτεί ότι παρουσιάζει σημαντική αντιβακτηριακή δράση. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το φρεσκοκομμένο και ωμό κρεμμύδι έχει αντιβακτηριδιακή δράση σε πιθανή περιοδοντική λοίμωξη ενώ το μη φρέσκο, αμαγείρευτο δεν εμφανίζει τις ίδιες ιδιότητες.

Όσο πιο πικάντικο είναι, τόσο περισσότερο εμποδίζει της συσσώρευση αιμοπεταλίων αποτρέποντας την αθηροσκλήρωση, τις καρδιαγγειακές νόσους και το εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω σχηματισμού θρόμβων.

Είναι διουρητικό, δρα κατά των λίθων στην ουροδόχο κύστη, βοηθά την πέψη και καμαρώνει στις πρώτες θέσεις της λίστας των αφροδισιακών.

Το κρεμμύδι, και κυρίως ο χυμός του, αποτελεί μοναδικό γιατροσόφι κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Πάρτε ένα μεγάλο κρεμμύδι και τρίψτε το στον τρίφτη. Βάλτε τον πολτό σε ένα σουρωτήρι και με ένα κουτάλι πιέστε τον για να βγει όλος ο χυμός. Ανακατέψτε τον με μία κουταλιά μέλι και πίνετε μία κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα / Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης – Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ