Μη  σας τρομάζουν τα φαγητά που περίσσεψαν από χθες. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα περισσεύματα δεν θα μας βλάψουν, τουναντίον μπορεί και να μας ωφελήσουν. Προτού πετάξετε στον κάδο το ρύζι ή τα μακαρόνια που περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα, ενημερωθείτε για τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του φαγητού που περίσσεψε.

Το χθεσινό ρύζι. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το φρεσκομαγειρεμένο λευκό ρύζι περιέχει κατά κύριο λόγο απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Όταν όμως βάλουμε το ρύζι στο ψυγείο τότε η μορφή των υδατανθράκων του υφίστανται μια αλλαγή και προσομοιάζει στους σύνθετους υδατάνθρακες. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ρύζι που βγάλαμε από το ψυγείο μετά από δώδεκα ώρες στη συντήρηση περιέχει περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες που το καθιστούν λιγότερο εύπεπτο και μειώνουν το θερμιδικό φορτίο έως και κατά 60%» υποστηρίζει η διατροφολόγος Δρ. Sam Christie επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί αυτή η παρατήρηση. Πάντως έχουν ήδη γίνει σχετικά πειράματα από το Κολλέγιο Χημικών Επιστημών στην Σρι Λάνκα με 38 διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού που μετά το μαγείρεμα μπήκαν στην συντήρηση του ψυγείου για δώδεκα ώρες και διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Το κίτρινο τυρί που ξέμεινε. Εάν στο ψυγείο σας υπάρχει κίτρινο τυρί όπως π.χ. παρμεζάνα ξεχασμένη μεν, αλλά σημάδια μούχλας ή δυσάρεστη μυρωδιά, τότε μην φοβηθείτε να το φάτε. Εάν μάλιστα ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη λακτόζη λάβετε υπόψη σας ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει – ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί περιέχει μόλις 2% λακτόζη. Μια παρμεζάνα σκληρή σαν πέτρα π.χ. μετά από ζύμωση 8 μηνών έχει λιγότερη λακτόζη από μια πιο νέα και πιο μαλακή παρμεζάνα.

Περίσσεψαν μακαρόνια; Μπορείτε να τα φάτε χωρίς φόβο είτε είναι κρύα είτε, ακόμη καλύτερα, είναι ξαναζεσταμένα. Μάλιστα έχει γίνει και σχετικό πείραμα από το Πανεπιστήμιου του Surrey όπου δόθηκαν στους συμμετέχοντες χθεσινά μακαρόνια τα οποία οι μισοί έφαγαν κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων από τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση ότι τα ζυμαρικά που είχαν κρυώσει και στη συνέχεια ξαναζεσταθεί επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις τιμές του σακχάρου.

Έμειναν πατάτες; Οι βραστές πατάτες που έμειναν από χθες μπορούν να γίνουν μια κρύα πατατοσαλάτα με κρεμμύδι, πιπεριές και ντομάτα. Μάλιστα βρετανική έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε άπεπτες ίνες από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα.