Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας των οφθαλμών, των βλεννογόνων και των επιθηλιακών ιστών του σώματος, ενώ βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των δοντιών, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αλλά και στην αντιγήρανση. Σας δείχνουμε τρόπους για να τη λάβετε εύκολα μέσα από τις τροφές.

Υπάρχουν δύο είδη βιταμίνης Α: Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, από το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία τη φέρνουν στο σώμα σας έτοιμη για χρήση. Το δεύτερο είδος, η προβιταμίνη Α, προέρχεται από ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι. Το σώμα σας πρέπει να την επεξεργαστεί πριν να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει. Κάτι που μπορείτε εύκολα να θυμάστε είναι το απαλό πορτοκαλί χρώμα που χαρακτηρίζει τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα που τη διαθέτουν.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή: Ένα μισό φλιτζάνι σας δίνει σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεστε για μια ολόκληρη μέρα.

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι γεμάτο βιταμίνη Α, η οποία δίνει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια τεράστια ώθηση και ενισχύει τα κύτταρα που σας προστατεύουν από μολύνσεις.

Οι γλυκοπατάτες, ένας καλός λόγος για να γεμίσετε το πιάτο σας με αυτές. Μια ψημένη γλυκοπατάτα σας δίνει περισσότερο από το 500% της ποσότητας που χρειάζεστε κάθε μέρα.

Τα καρότα είναι μια άλλη σημαντική πηγή, καθώς μόνο μισό φλιτζάνι ωμών καρότων θα σας δώσει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας ενδεδειγμένης ποσότητας.

Η κόκκινη κολοκύθα, με την οποία μπορείτε να φτιάξετε κολοκυθόπιτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α.

Υπάρχουν επίσης εμπλουτισμένα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α και το αναγράφουν στις συσκευασίες, από δημητριακά μέχρι γάλα, μαργαρίνες κ.λπ. Τυπικά ένα συμπλήρωμα δεν χρειάζεται, εφόσον ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, σε περίπτωση όμως που έχετε αυξημένες ανάγκες συζητείστε το με τον γιατρό σας.