Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας εξέδωσε πρόσφατα νέες διατροφικές οδηγίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα αλλά και πλήρη λιπαρά, ανάλογα με την κατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας των καταναλωτών.

Οι νέες οδηγίες έρχονται να διαφοροποιηθούν εντελώς από τις προηγούμενες που συνιστούσαν αποκλειστικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών και μειωμένων λιπαρών για καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Τι άλλαξε, λοιπόν, και τι σημαίνει αυτούς για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακή νόσο;

Τι ισχύει για τους υγιείς ανθρώπους
Για τα υγιή άτομα συνιστάται η κατανάλωση πλήρους γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού, αλλά και οι επιλογές χαμηλών λιπαρών που προτείνονταν και πριν.

Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από την ανάλυση συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και προέρχονται κυρίως από μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης. Όταν, λοιπόν, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ομαδοποιήθηκαν, το Ίδρυμα Καρδιολογίας ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποιος σαφής συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης πλήρους ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Με απλά λόγια, στους ανθρώπους που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, δεν δημιουργούν περισσότερα οφέλη ή κινδύνους στην υγεία η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, σε σύγκριση με όσους επιλέγουν προϊόντα υψηλών λιπαρών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στα γαλακτοκομικά προϊόντα για τα οποία ισχύουν τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται το βούτυρο, το παγωτό και τα επιδόρπια με βάση το γάλα.

Τι ισχύει για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο
Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες παθήσεις. Στην ανασκόπηση διαπιστώθηκε ότι το λίπος που βρίσκεται στο βούτυρο φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της LDL («κακή») χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι το πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι, ενώ για όσους είχαν ήδη υψηλή LDL χοληστερόλη, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση λίπους προερχόμενου από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επομένως, για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, το Ίδρυμα Καρδιολογίας προτείνει γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλών λιπαρών με στόχο τη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και της καλύτερης διαχείρισης του βάρους, καθώς αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.