Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν υποστηρίξει τα πλεονεκτήματα μιας κετογονικής δίαιτας, μιας δημοφιλούς διατροφής για την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μήπως όμως δεν αποτελεί και την πιο φιλική επιλογή για τον οργανισμό και χρειάζεται κάποιο προγραμματισμό;

Νεότερη μελέτη από ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio) διαπίστωσε ότι μια συνεχής και μακρόχρονη κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να επισπεύσει τη γήρανση των κυττάρων σε φυσιολογικούς ιστούς, με επιπτώσεις ιδίως στην καρδιακή και νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, μια διαλείπουσα κετογονική δίαιτα, με προγραμματισμένες διακοπές ή διάλειμμα κετογονικής διατροφής, δεν εμφάνισε προφλεγμονώδεις επιδράσεις λόγω γήρανσης των κυττάρων, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, υποδηλώνοντας ότι η ευεργετική επίδραση της κετογονικής δίαιτας μπορεί να ενισχυθεί με προγραμματισμένα διαλείμματα. «Για να γίνουν κατανοητές οι διαστάσεις της κετογονικής διατροφής, 13 εκατομμύρια Αμερικανοί ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα. Θα πρέπει όμως και να υπάρχουν διαλείμματα, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες», προειδοποίησε ο Δρ David Gius, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που οδηγεί στη δημιουργία κετονών, ενός τύπου χημικής ουσίας που παράγει το ήπαρ όταν διασπά τα λίπη. Ενώ αποδεδειγμένα ερευνητικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του βάρους, έχουν αναφερθεί επίσης προφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Στη μελέτη των επιστημόνων στο εργαστήριο, παρατηρήθηκε ότι στα πειραματικά ποντίκια που ακολούθησαν δύο διαφορετικές κετογονικές δίαιτες και σε διαφορετικές ηλικίες, προκλήθηκε κυτταρική γήρανση σε πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των νεφρών. Ωστόσο, αυτή η κυτταρική γήρανση εξαλείφθηκε και αποτράπηκε με τη χορήγηση ενός διαλείποντος σχήματος κετογονικής δίαιτας.

«Καθώς η κυτταρική γήρανση έχει εμπλακεί στην παθολογία των οργανικών ασθενειών, τα αποτελέσματά μας έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις για την κατανόηση της χρήσης της κετογονικής δίαιτας», δήλωσε ο Δρ Gius. «Όπως και με άλλες παρεμβάσεις σε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτό το πρόγραμμα διατροφής».

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προστατεύει από τη χρόνια νεφρική νόσο

Kετογονική δίαιτα: Ποιοι αδυνατίζουν ευκολότερα με αυτό τον τύπο διατροφής

Κετογονική, διαλειμματική και άλλες πέντε δίαιτες στο μικροσκόπιο