Για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας, οι συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν την αύξηση των φρούτων και των λαχανικών. Το ίδιο, όμως, θα πρέπει να κάνουμε και για να ρυθμίσουμε τις τιμές του σακχάρου ή να προλάβουμε την εμφάνιση του διαβήτη.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου και τις ουσίες που παράγονται. «Διαχρονικά, τα στοιχεία μας ενισχύουν τον ισχυρισμό ότι η πρόσληψη διαιτητικών ινών έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά του διαβήτη, αλλά το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία παραμένει ασαφές» επισημαίνει o Δρ Zheng Wang, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικός επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Οι διαπιστώσεις σχετικά με τη συσχέτιση φυτικών ινών, μικροβιώματος του εντέρου, των μεταβολιτών και του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη πρόληψη της πάθησης, αλλά και σε καλύτερες διατροφικές συμβουλές στους πάσχοντες, δήλωσε ο Δρ Wang.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research, εξέτασε δεδομένα περίπου 11.000 ισπανόφωνων συμμετεχόντων, για τη συνεχιζόμενη μελέτη Hispanic Community Health Study/Study of Latinos. Οι ισπανόφωνοι ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σχετιζόταν με συγκεκριμένα «καλά» βακτήρια του εντέρου και ορισμένους ευνοϊκούς μεταβολίτες στο αίμα, ορισμένοι από τους οποίους παράγονται στην πραγματικότητα από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια του εντέρου και οι μεταβολίτες συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης έξι ετών.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες βρίσκονται και στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε διάφορους σπόρους. Η υψηλή κατανάλωση τους συμβάλλει ούτως ή άλλως στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου: «Αυτό που μας εξέπληξε πραγματικά -και αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο ενδιαφέρον μέρος της μελέτης μας- ήταν το πόσο πολύπλοκη είναι η επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των ξενιστών τους. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ασθένειας μέσω μιας μεγάλης σειράς μηχανισμών. Η πολυπλοκότητα ήταν τόσο εκπληκτική όσο και συναρπαστική, αποκαλύπτοντας τις διαφοροποιημένες αλληλεπιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου» δήλωσε ο Δρ Wang.

Παρότι ο σχεδιασμός της μελέτης με βάση την παρατήρηση, όπως η συγκεκριμένη, σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, ο Δρ Wang καταλήγει λέγοντας ότι «τα ευρήματα έχουν ισχυρή βιολογική αξιοπιστία, καθώς ορισμένοι από τους συγκεκριμένους μεταβολίτες που αναδείχθηκαν σε αυτή τη μελέτη μπορούν να παραχθούν μόνο από βακτήρια και όχι από το ανθρώπινο σώμα».

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Οι συχνότερες επιπλοκές – Δεν είναι αυτές που νομίζετε

Διαβήτης: Πολύ πιο επικίνδυνος εάν διαγνωστεί πριν τα 40

Διαβήτης: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης;