Οι συνέπειες από κάποιες λανθασμένες διατροφικές επιλογές σε λαχανικά θα φανούν σε βάθος χρόνου, τόσο στη ζυγαριά όσο και στο νούμερο στη μεζούρα γύρω από τη μέση. Το άμυλο, ισχυρίζονται ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan School του Χάρβαρντ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τη διατροφή 136.432 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65 ετών και κάτω για μια περίοδο 24 περίπου ετών (1986-2014), όπως και δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσα από ερωτηματολόγια για τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία στην αρχή της μελέτης και στη έπειτα κάθε 2-4 χρόνια.

Λαχανικά όπως αρακάς, καλαμπόκι και πατάτες σχετίστηκαν με μεγαλύτερη αύξηση βάρους συγκριτικά με μη αμυλούχα όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι. Τα ευρήματα ωστόσο αποκάλυψαν και μια σωτήρια κίνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων· τη στροφή προς τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φρούτα (μήλα, αχλάδια κ.α.).

Τα άτομα της μελέτης «έβαζαν» 1,5 περίπου κιλό κάθε τέσσερα χρόνια, φτάνοντας σωρευτικά τα 9,5 κιλά σε βάθος δύο δεκαετιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου -τιμές που δείχνουν την επίδραση διαφόρων τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα- συνδέονται στενά με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επί παραδείγματι:

  • 100 γρ. παραπάνω άμυλο ή πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα σχετίστηκαν με αύξηση σωματικού βάρους κατά 1,5 κιλό και 800 γραμμάρια αντίστοιχα σε βάθος τεσσάρων χρόνων
  • όσοι προτιμούσαν μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι αύξησαν το βάρος τους αλλά κατά 3 περίπου κιλά λιγότερο.
  • αμυλούχα τρόφιμα εν αντιθέσει όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι σχετίστηκαν με αύξηση περίπου 2,6 κιλών.

Ωστόσο, μόλις 10 γρ. παραπάνω φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν κατά 770 γραμ. το βάρος,

Συνολικά, οι παραπάνω συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι στα υπέρβαρα άτομα συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος, καθώς επίσης και στις γυναίκες.

Κατοπινές αναλύσεις έδειξαν ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από επεξεργασμένα δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα με ίσες μερίδες υδατανθράκων από δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά συνδέθηκε με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν τεκμηριώνει αιτιώδη συνάφια, με κάποιους περιορισμούς επιπλέον όπως η διεξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από αυτοαναφορές για την πρόσληψη υδατανθράκων και τις τιμές του σωματικού βάρους. Εντούτοις, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν τη σημασία της ποιότητας και της πηγής πρόσληψης των υδατανθράκων για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους, ιδίως σε άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης – Βάλτε τα στη διατροφή σας

Το ψωμί παχαίνει – Και άλλοι δύο διατροφικοί μύθοι που τελικά δεν… παχαίνουν

Πατάτες ή ρύζι; Έρευνα αποκαλύπτει το καλύτερο δείπνο για διαβητικούς και εκπλήσσει