Όσο περισσότερα τα πολύτιμα ω-3 από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, τόσο το καλύτερο για την ακοή μας, αποκαλύπτει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά.

Ειδικότερα, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καλά ω-3 λιπαρά που προσλαμβάνουν όσοι απολαμβάνουν ψάρια και θαλασσινά μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά κατά των λοιμώξεων του αυτιού επιτρέποντας στους ψαροφάγους να μη… χάνουν λέξη από όσα λέγονται τριγύρω τους.

Έως και 20% λιγότερα προβλήματα βαρηκοίας, που τείνουν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι τρώνε συστηματικά ψάρια και θαλασσινά σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα της αυτοαναφερόμενης κατάσταση ακοής και των επιπέδων ω-3 (συγκεκριμένα του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος DHA) – στο αίμα περισσότερων από 100.000 ατόμων.

Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση DHA αίματος, είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσχέρεια στην ακοή σε σύγκριση με όσους είχαν τη  χαμηλότερη συγκέντρωση.

Επίσης είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση εξαιτίας του θορύβου στο περιβάλλον.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μάλλον προστατεύουν τα κύτταρα του εσωτερικού ωτός ή ανακουφίζουν τυχόν φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε υψηλούς θορύβους, χημικές ουσίες ή μολύνσεις.

Προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε πειραματόζωα έχουν επίσης δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 μπορεί να προστατεύουν από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Η συστηματική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων DHA στον οργανισμό και τη συνακόλουθη θωράκιση της πολύτιμης αίσθησης της ακοής.

«Τα υψηλότερα επίπεδα DHA είχαν προηγουμένως βρεθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, γνωστικών διαταραχών και θανάτου. Η μελέτη μας επεκτείνει τα οφέλη του DHA στη διατήρηση της ακουστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία» δήλωσε ο δρ Michael McBurney, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

 

Διαβάστε επίσης

Απώλεια ακοής: Απειλεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβους – Η ένοχη συνήθεια

Απώλεια ακοής: Καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο στην τρίτη ηλικία

Ακοή: Πώς δεν θα την «χάσουμε» καθώς μεγαλώνουμε