Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές καθοδηγούμενοι από το King’s College του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Erasmus, δίνοντας νέες ελπίδες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της απώλειας ακοής.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε στοιχεία από γενετικές αναλύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε κέντρα απ’ όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, μελετήθηκαν τα δεδομένα 17 μελετών που αφορούσαν σε 723.266 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωσθεί ή δηλώσει ότι έχουν διαταραχές ακοής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μετα – αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη γενετική της ακοής μέχρι σήμερα, με σημαντικά, όπως φαίνεται, αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι μελετητές ανέδειξαν 48 γονίδια που συνδέονται με την απώλεια ακοής, συμπεριλαμβανομένων 10 νέων παραλλαγών, που συνδέθηκαν πρόσφατα με την ακοή. Παράλληλα, εντόπισαν το τμήμα του αυτιού που επηρεάζεται.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Human Genetics, θέτουν υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι η σχετιζόμενη με την ηλικία βαρηκοΐα προέρχεται κυρίως από αισθητηριακά κύτταρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πλέον ότι η περιοχή stria vascularis, ένα μέρος του κοχλία του αυτιού, μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο της έρευνας, ώστε να μελετηθούν πιθανές νέες θεραπείες, που θα βοηθήσουν τα άτομα με απώλεια ακοής.

Περαιτέρω ανάλυση, που διεξήχθη στα ποντίκια, έδειξε ότι η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία οφείλεται, επίσης, σε αλλαγές που πραγματοποιούνται στο stria vascularis, μία περιοχή απαραίτητη για την ορθή λειτουργία της ακοής. Τα επιστημονικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τους στόχους για μελλοντικές έρευνες, από τις οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν βελτιωμένες θεραπείες κατά της απώλειας ακοής.

Επισημαίνεται ότι η απώλεια ακοής είναι ένα κοινό πρόβλημα, καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν σταδιακά μέρος της ακουστικής τους ικανότητας καθώς μεγαλώνουν, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άτομα θα αντιμετωπίσουν κάποια μορφή απώλειας ακοής μέχρι το 2050. Η σχετιζόμενη με την ηλικία βαρηκοΐα οδηγεί σε μία ζωή με χρόνια αναπηρία, ενώ επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η Δρ Frances Williams, καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου και συνεργάτης της μελέτης, ισχυρίζεται ότι «τα επιστημονικά ευρήματα εντοπίζουν δέκα γονίδια που συνδέθηκαν πρόσφατα με την απώλεια ακοής. Αυτή η μελέτη επικεντρώνεται σε γονίδια στα οποία θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε για ερευνητικούς σκοπούς, για την ανάπτυξη φαρμάκων ή ακόμη και τη γονιδιακή θεραπεία στο μέλλον. Η εν λόγω μελέτη θέτει γερές βάσεις για ριζική βελτίωση των θεραπειών κατά της απώλειας ακοής».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska και συμμετέχων ερευνητής στη μελέτη, Christopher R. Cederroth, συμπλήρωσε ότι «έχει υποτεθεί από τη δεκαετία του 1970 ότι το stria vascularis μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια ακοής, ωστόσο μέχρι σήμερα απουσίαζαν οι επιστημονικές αποδείξεις».

Διαβάστε ακόμη:

Απώλεια ακοής: 3 περιπτώσεις που η κατάσταση αναστρέφεται – Πότε είναι μόνιμη

Προβλήματα ακοής: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Τι ισχύει για τα ακουστικά

Αυτή ειναι η Νο1 απειλή για την ακοή μας – Ένα δισεκατομμύριο νέοι κινδυνεύουν