Ένας σημαντικός όγκος ερευνητικών στοιχείων συγκλίνει πλέον στα πρότυπα διατροφής που χαρίζουν μακροζωία, όπως για παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή. Αντίστοιχα, κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για την απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς.

Θα μπορούσαν όμως, και αυτά τα διατροφικά πλάνα να συμβάλλουν εξίσου στη μακροζωία, εάν ακολουθηθούν από μεσήλικες και ηλικιωμένους; Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine, εξετάζει τις επιπτώσεις αυτών των διατροφών στη θνησιμότητα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Στην πράξη, οι ερευνητές εξέτασαν 371.159 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς, οι 165.698 έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα παρακολούθησής τους, που ισοδυναμούσε με 23,5 χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε, μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά -που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας- σχετιζόταν με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, από καρδιαγγειακά νοσήματα και από διαφορετικούς καρκίνους.

Αντίθετα, μια συνολικά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων αλλά και μια ανθυγιεινή διατροφή τέτοιου τύπου σχετίζονταν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής, καρδιαγγειακής και καρκινικής θνησιμότητας. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά θανάτου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, έχει μεγάλη σημασία οι μεσήλικες και τα άτομα στην τρίτη ηλικία να προσέχουν τη διατροφή τους και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή χαμηλών λιπαρών, έτσι ώστε να προληφθεί ο πρόωρος θάνατος» καταλήγουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τα τρόφιμα που θα μπορούσατε να εντάξετε στη διατροφή σας, θέτοντας ως στόχο την πρόληψη ενάντια στον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, μια παλιότερη μελέτη συνιστά να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας  ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικά έλαια, αλλά και λιναρόσπορο, αντράκλα και μπρόκολο.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο