Ο υγρός χρυσός της Μεσογείου, το ελαιόλαδο, θεωρείται ένα από τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που προστατεύει από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως  καρδιαγγειακές παθήσειςνόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Η σύγχρονη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι τα οφέλη του ελαιολάδου αποδίδονται σε αντιοξειδωτικά συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες. Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αναδεικνύει ότι τα πιθανά οφέλη του συνδέονται με το ελαϊκό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του ελαιολάδου, που αποτελεί περίπου το 70 με 80% της σύνθεσής του.

Επιστήμονες από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης συμπέραναν ότι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επαγγελματίες από την υγειονομική περιφέρεια Seville North και Aljarafe και το νοσοκομείο Costa del Sol, εξηγούν ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα. Ως εκ τούτου, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οφέλη για εγκέφαλο, χοληστερόλη και πρόληψη του καρκίνου 

Η κύρια λειτουργία του ελαϊκού οξέος είναι να χρησιμεύει ως ενεργειακό μόριο και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση πρωτεϊνών που συνδέονται με τη μεταφορά χοληστερόλης, μειώνοντας την απορρόφηση χοληστερόλης και αποτρέποντας τελικά την αθηροσκλήρωση.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το ελαϊκό οξύ χρησιμεύει ως κύριο μέρος των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης και αφθονεί στα περιβλήματα μυελίνης των νευρώνων. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει μειωμένα επίπεδα ελαϊκού οξέος στους εγκεφάλους ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και Αλτσχάιμερ.

Συν τοις άλλοις, το ελαϊκό οξύ αποτελεί ένα αναγνωρισμένο ερευνητικά αντικαρκινικό μόριο χάρη στις ανασταλτικές επιδράσεις του στην υπερέκφραση των ογκογονιδίων και στις επιδράσεις τους στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

Ακόμα και η ελαιολαιθανολαμίδη, ένα παράγωγο του ελαϊκού οξέος, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι συμπυκνώνει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ επηρεάζει επιγενετικούς μηχανισμούς (άμεσες τροποποιήσεις του DNA και των πρωτεϊνών που συνδέονται με το DNA) και τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης κυττάρων που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονται στο ελαιόλαδο χρησιμοποίησαν πειραματόζωα. Γι’ αυτό, συνιστούν περαιτέρω κλινική έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι σημαντικές ιδιότητες που εμφανίζει αυτό το μόριο.

Διαβάστε ακόμη:

Αιφνίδιος θάνατος: Τα μέτρα που σώζουν ζωές – Ο ρόλος του ελαιόλαδου

Ελαιόλαδο: Ανακαλύψτε πόσο θαυματουργό είναι για τον σκύλο

Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση