Για το ενοχλητικό φούσκωμα ευθύνονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου έως το έντονο στρες, την κατακράτηση υγρών, τις ορμονικές ανισορροπίες και ορισμένα φάρμακα, παράγοντες που μπορούν επίσης να εντείνουν το αίσθημα του φουσκώματος.

Επιπλέον και η διατροφή παίζει βασικό ρόλο, καθώς υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι ή και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία θα πρέπει να αποφύγουμε εάν αισθανόμαστε συχνά φουσκωμένοι. Επιπλέον, η υπέρμετρη κατανάλωση φυτικών ινών και λίπους συμβάλλουν στα συμπτώματα του μετεωρισμού.

Ποια τρόφιμα θα πρέπει επομένως να καταναλώνουμε και τι θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να μειώσουμε τα συμπτώματα; Ακολουθεί ένας μικρός αλλά περιεκτικός οδηγός διατροφής:

Τζίντζερ ή πιπερόριζα 

Το τζίντζερ μπορεί να ενεργοποιήσει την κινητικότητα στο γαστρεντερικού σωλήνα και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και την διάταση του κοιλιακού τοιχώματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο ​Scientific Reports​​. Η τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διαπίστωσε ότι οι κάψουλες τζίντζερ μείωσαν σημαντικά την διάταση του κοιλιακού τοιχώματος σε γυναίκες που είχαν μόλις υποβληθεί σε καισαρική τομή σε σύγκριση με τη χορήγηση ενός εικονικού φαρμάκου.

Επιπροσθέτως, το τζίντζερ συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μέντα 

Η μέντα περιέχει μια οργανική ένωση που ονομάζεται L-μενθόλη που αποδεδειγμένα μειώνει τους γαστρικούς και εντερικούς σπασμούς, χαλαρώνει τους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα και ενδεχομένως καταπραΰνει τον κοιλιακό πόνο και το φούσκωμα, σύμφωνα με στοιχεία από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Εάν δεν είστε επιρρεπείς στη γαστρο-οιστροφαγική παλινδρόμηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε τσάι με φύλλα μέντας την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι η κοιλιά σας φουσκωμένη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη κάψουλας μέντας.

Νερό 

Πίνοντας αρκετό νερό σίγουρα θωρακίζουμε την υγεία μας, αλλά αποτρέπουμε και το αίσθημα του φουσκώματος. Αυτό συμβαίνει διότι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας ενισχύει την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος.

Φροντίστε όμως να μοιράσετε ισόποσα το νερό που πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμείνετε σε μια μέτρια κατανάλωση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σημαντικό είναι, τέλος, να περιορίσετε και την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα ανήκουν στους αποξηραμένους καρπούς που μπορούν να κάνουν θαύματα στην δυσκοιλιότητα και επομένως να μειώσουν το αίσθημα του φουσκώματος. Αυτό οφείλεται σε δύο συστατικά που περιέχουν, στις φυτικές ίνες και στη σορβιτόλη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα προσθέτουν όγκο κατά την πέψη και βοηθούν στην εγρήγορση των κενώσεων, ενώ η σορβιτόλη είναι ένα φυσικό καθαρτικό.

Επιπλέον κινήσεις κλειδιά: 

  • Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή.
  • Περιορίστε τα ανθρακούχα ποτά και το καλαμάκι, καθώς και τα δύο εισάγουν επιπλέον αέρα στο έντερο.
  • Ξεχάστε το μάσημα τσίχλας.
  • Κινηθείτε.
  • Προτιμήστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά από το να τα φάτε ωμά.
  • Καταναλώστε το φαγητό μέχρι το σημείο που νιώθετε κατα 85% χορτάτοι και εμπλουτίστε την καθημερινή σας διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε επίσης: 

Πέψη: Τρία βότανα που καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χώνεψη

Φούσκωμα και δυσπεψία: Δέκα tips για να απαλλαγείτε