Το σπανάκι που έχουμε συνδέσει με τον γενναίο ναύτη Popeye, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, από υγιή όραση μέχρι γερή καρδιά. Αρκεί μια ματιά στα θρεπτικά συστατικά 80 μόλις γραμμαριών του ωμού λαχανικού:

  • 20 θερμίδες
  • 2,2 γρ πρωτεΐνη
  • 0,6 γρ λίπος
  • 1,3 γρ υδατάνθρακες
  • 2,2 γρ φυτικές ίνες
  • 136 mg ασβέστιο
  • 1,68 mg σίδηρο
  • 91mcg φυλλικό οξύ 91mcg
  • 21 mg βιταμίνη C

Δείτε παρακάτω πέντε μοναδικά οφέλη από το αγαπημένο λαχανικό με καταγωγή από την Ασία:

1. Ενισχύει την όραση

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, όπως αποκαλύπτει το βαθύ πράσινο χρώμα του, αλλά και σε καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και ζεαξανθεΐνη, το σπανάκι αποτελεί κορυφαίο τρόφιμο με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, με προστατευτική επιπλέον δράση έναντι παθήσεων των ματιών όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

2. Δίνει ενέργεια

Το σπανάκι έχει συνδεθεί με την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας, την αύξηση της ζωτικότητας και της βελτίωσης του αίματος. Το μυστικό του κρύβεται στον άφθονο σίδηρό του, ουσιαστικής σημασίας μέταλλο για τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού μέσω του αίματος, καθώς και την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας και της σύνθεσης DNA.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή: φυσικό συστατικό του λαχανικού αποτελεί και το οξαλικό οξύ, ένα «αντι-θρεπτικό» στοιχείο που μειώνει την απορρόφηση των μετάλλων από τον οργανισμό. Το ελαφρύ μαγείρεμα είναι ένας τρόπος να περιορίσετε τη δράση του.

3. Προφυλάσσει την καρδιά

Όπως και τα παντζάρια, το σπανάκι περιέχει μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων, που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν την ακαμψία των αρτηριών και προάγουν τη διαστολή τους, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πέρα από τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, έρευνες προσθέτουν στις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων με τη φυσική ένωση και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από έμφραγμα

4. Εξασφαλίζει γερά οστά

Το σπανάκι περιλαμβάνει υψηλές συγκεντρώσεις από σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Πρόκειται για τη βιταμίνη Κ, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τον φώσφορο.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι πολυφαινόλες που αφθονούν στο λαχανικό και οι βιταμίνες του αποτελούν έναν ισχυρό αντικαρκινικό συνδυασμό, σύμφωνα με μελέτες. Μάλιστα, έρευνες σε πειραματόζωα έχουν αποδώσει στο σπανάκι προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης