Τα πασίγνωστα σποράκια του κολοκυθόσπορου, γνωστά και ως πασατέμπο, δεν αποτελούν μόνο μια νόστιμη παρέα για να βλέπουμε τηλεόραση στον καναπέ ή θερινό σινεμά.

Αποτελούν παράλληλα μια υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας τροφή – επιλέγουμε φυσικά πάντα τον ανάλατο πασατέμπο.

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, κυρίως λινολεϊκό οξύ, ενώ είναι πλούσιος σε  φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις κεφαλαλγίες οι οποίες συχνά αποδίδονται σε έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει τους πονοκεφάλους.

Τα νόστιμα σποράκια του πασατέμπου αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών κάτι που ισχύει και για τον ηλιόσπορο και τον λιναρόσπορο. Οι φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Χάρη στη διουρητική δράση του κολοκυθόσπορου θεωρείται ότι προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα από τη δημιουργία λίθων, ενώ έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος, του οργάνου κλειδί για την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη 

Έξι τρόφιμα που αγαπούν το έντερο και νικούν τη δυσκοιλιότητα

Το βότανο που καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και καθαρίζει το πεπτικό