Είναι νόστιμα, ζουμερά, εξωτικά και με σημαντική αντιρυτιδική δράση. Τα μάνγκο αποδεικνύονται σύμμαχος στη μάχη κατά της γήρανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Τα μάνγκο και ιδίως μια συγκεκριμένη ποικιλία τους, τα Ataulfo, που είναι μικρού μεγέθους και χρυσού χρώματος, περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή καθώς και ασκορβικά και φαινολικά οξέα, κυρίως χλωρογενικό, πρωτοκουτικό και βανιλικό.

Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα μάνγκο σε ποντίκια απέτρεψε το σχηματισμό ρυτίδων μέσω της αναστολής της επιδερμικής πάχυνσης και της αύξησης των στρωμάτων κολλαγόνου. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει πρώτη τις επιπτώσεις από την κατανάλωση μάνγκο στο ανθρώπινο δέρμα.

«Υπολογίσαμε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση 85 γρ (μισή κούπα) και 250 γρ (μιάμιση κούπα) μάνγκο τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 16 εβδομάδες στον σχηματισμό ρυτίδων, την εκδήλωση ερυθήματος (ερυθρότητα του δέρματος) και μεταβολές στα καροτενοειδή του δέρματος, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Hackman, Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις διαφορετικές ποσότητες κατανάλωσης μάνγκο,  ανέρχονταν σε 28, με τύπο επιδερμίδας ΙΙ (ανοιχτόχρωμη) ή ΙΙΙ (προς σκούρα) κατά την κλίμακα Fitzpatrick, στην οποία προκαλείται ευκολότερα έγκαυμα παρά μαύρισμα.

Τις εβδομάδες 0, 8 και 16, ελήφθησαν φωτογραφικά πορτραίτα των γυναικών, με τα οποία ποσοτικοποιήθηκαν για μεγαλύτερη ακρίβεια οι ρυτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και το ερύθημα στα μάγουλα. Τα καροτενοειδή της επιδερμίδας μετρήθηκαν με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ανάκλασης.

Μάνγκο μόνο με μέτρο 

Έπειτα από 8 και 16 εβδομάδες κατανάλωσης μάνγκο, η ομάδα των 85 γρ. πέτυχε σημαντική μείωση στις βαθιές ρυτίδες και το ερύθημα.

Αντιθέτως, στην ομάδα των 250 γρ. μετά τη 16η εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση στην εμφάνιση ήπιων και μετρίου μήκους ρυτίδων καθώς και ήπιων και σοβαρών. 

«Πιθανώς η μεγάλη ποσότητα σακχάρων από τα πολλά μάνγκο να ευθύνεται για την αύξηση των ρυτίδων, αν και μια ακριβής εξήγηση πίσω από την αρνητική σχέση δεν είναι διαθέσιμη. Επομένως περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη», σχολίασε η υποψήφια διδάκτωρ Vivien Fam από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία τα θρεπτικά συστατικά του εξωτικού φρούτου να συμβάλλουν στη δημιουργία του κολλαγόνου.

 

Διαβάστε επίσης

Η παρέμβαση που αφαιρεί χρόνια από το πρόσωπο – Ιδανική για τους 40ρηδες

Η αγαπημένη συνήθεια που μας γεμίζει ρυτίδες

Σβήστε τις ρυτίδες και ανανεωθείτε σε 5′ πριν τις διακοπές