Αρκετά τρόφιμα που δεν έχουμε σε μεγάλη υπόληψη για την υγεία μας, έχουν αποδειχθεί σύμμαχοι για τον οργανισμό. Πλάι στα υπερτρόφιμα με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και της γήρανσης, έρευνες έχουν προσθέσει για τους ίδιους λόγους τον καφέ, το κόκκινο κρασί και το κακάο. Ιδίως ένα ζεστό ρόφημα κακάο, εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό:

1. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, το ζεστό κακάο έχει πολλαπλάσια συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα ποτά και ροφήματα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση: διπλάσια από το κόκκινο κρασί, έως τριπλάσια από το πράσινο τσάι και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι.

2. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Chang Yong Lee, επικεφαλής της προαναφερθείσας έρευνας, η θερμοκρασία του ζεστού κακάο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς συμβάλλει στη μεγαλύτερη απελευθέρωση αντιοξειδωτικών.

3. Μια κούπα ζεστό κακάο περιέχει 611 mg φαινολικών ενώσεων ισοδυνάμου γαλλικού οξέος (GAE) και 564 mg ισοδυνάμων επικατεχίνης (ECE). Το γαλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εσωτερικών αιμορραγιών, λευκωματουρίας (παρουσία λευκωματίνης στα ούρα που ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική νόσο) και του διαβήτη.

4. Μια σοκολάτα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ωστόσο, η υψηλή της περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά υποσκελίζει ενδεχομένως τα οφέλη της για την υγεία. Το κακάο γενικά έχει πολύ λιγότερα λιπαρά ανά μερίδα σε σύγκριση με τα οκτώ γραμμάρια λιπαρών σε μια σοκολάτα.

5. Τα φλαβονοειδή βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργαστεί το μονοξείδιο του αζώτου, γι ‘αυτό το ζεστό κακάο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς.

6. Επιπροσθέτως, τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποφυγή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων στο αίμα προς σχηματισμό θρόμβων.

7. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης, η κατανάλωση ζεστού κακάο μπορεί να βοηθήσει στην καθαρότερη σκέψη. Τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Δεδομένου πως η άνοια σχετίζεται, εν μέρει και

με τη μειωμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η κατανάλωση ζεστού κακάο ενδεχομένως να βοηθήσει.

Ωστόσο, το κακάο του εμπορίου έχει πολλές τεχνητές ουσίες που πιθανώς να εκμηδενίσουν τα οφέλη του για την ανθρώπινη υγεία.

 

Διαβάστε ακόμη

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το κακάο ανακουφίζει από την κόπωση

Αρτηριακή πίεση: Τα σούπερ αντιοξειδωτικά τρόφιμα που την μειώνουν

Το αγαπημένο αντιοξειδωτικό τρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη