Μια μέτρια αύξηση της ποσότητας φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Από μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη που συμπεριέλαβε στοιχεία από περίπου 340.000 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες επέλεξαν 9.754 συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη στο διάστημα μιας δεκαετίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της επιλεγμένης ομάδας με περίπου 13.000 συμμετέχοντες που δεν νόσησαν από διαβήτη κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα επτά βασικών φυτικών θρεπτικών συστατικών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των καροτενοειδών, των φυτοχημικών ενώσεων που δίνουν το κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σε φρούτα και λαχανικά και φέρουν σημαντικές αντιοδειξωτικές ιδιότητες.

Όπως φάνηκε, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την υψηλότερη συγκέντρωση φυτικών θρεπτικών συστατικών είχαν κατά 25% έως 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με όσους τρέφονταν περιορισμένα από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων ή είχαν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, το εύρημα δεν σημαίνει πως για να εξασφαλιστούν τα οφέλη ενάντια στον διαβήτη χρειάζεται καθημερινά να καταναλώνονται υπερποσότητες λαχανικών και φρούτων κάθε είδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές αρκούν τα δύο τρίτα ενός μέτριου μεγέθους μήλου ή λίγο πάνω από το ένα τρίτο ενός φλιτζανιού με ανάμεικτα φρούτα για να κρατήσουν τον κίνδυνο διαβήτη μακριά.

Επομένως το μήλο φαίνεται ιδιαίτερα δραστικό για την πρόληψη της νόσου, επιτρέποντάς μας ενδεχομένως να παραφράσουμε το γνωστό  «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα» σε «ένα μήλο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα».

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Η ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

Διαβήτης τύπου 2: Νέο φάρμακο μειώνει το σάκχαρο και αδυνατίζει

Διαβήτης τύπου 2: O δοκιμασμένος τρόπος να απαλλαγούμε από τη νόσο