Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι πεινούν παρότι έχουν μόλις καταναλώσει το γεύμα τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό όπως εξηγούν οι ειδικοί, και μας προτείνουν τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.

Αρχικά το αίσθημα της πείνας μπορεί να οφείλεται στη σύνθεση του γεύματός σας. Τα γεύματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τείνουν να προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού συγκριτικά με εκείνα που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υδατάνθρακες, ακόμη και αν πρόκειται για γεύματα ίσης θερμιδικής αξίας.

Επίσης αν το γεύμα σας στερείται φυτικών ινών τότε ενδέχεται να μην δημιουργείται το πολυπόθητο αίσθημα πληρότητας και να νιώθετε αίσθημα πείνας σχετικά νωρίς.

Επομένως καλό είναι να συμπεριλαμβάνετε στο γεύμα σας πηγές πρωτεΐνης (κρεατικά, ψάρια, πουλερικά), αλλά και πράσινες σαλάτες που παρέχουν φυτικές ίνες. Μια ακόμη πρακτική συμβουλή που συμβάλει στο αίσθημα του κορεσμού είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας.

Πέρα από την σύσταση του γεύματός σας ορισμένοι παράγοντες της συμπεριφοράς σας μπορεί να εξηγήσουν γιατί νιώθετε πεινασμένοι μετά το φαγητό. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

-Αποσπάται η προσοχή σας ενώ τρώτε. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ότι όσοι τρώνε αφηρημένοι νιώθουν μικρότερο αίσθημα κορεσμού και έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για τσιμπολόγημα στη διάρκεια της ημέρας.

-Τρώτε πολύ γρήγορα. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι τρώνε βιαστικά τείνουν να νιώθουν μικρότερο αίσθημα κορεσμού συγκριτικά με όσους γεύονται με αργό ρυθμό το φαγητό τους.

-Έχετε στρες. Σε καταστάσεις στρες αυξάνεται η έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης που μπορεί να πυροδοτήσει το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες.

Μια ακόμη εξήγηση για τη μεγάλη σας όρεξη μπορεί να είναι το γεγονός ότι γυμνάζεστε εντατικά οπότε χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες για να χορτάσετε – ωστόσο για τους περισσότερους από εμάς αυτός σπανίως είναι ο λόγος που θέλουμε να τρώμε παραπάνω!

Τέλος να προσθέσουμε ότι για όσους δεν κοιμούνται επαρκώς, ότι δεν αποκλείεται η αιτία για τη διαρκή σας επιθυμία να είναι ο ανεπαρκής ύπνος. Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι ουσιαστικές για την διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού, ενώ μεταξύ των ορμονών που κρατιούνται υπό έλεγχο είναι και η ορεξιογόνος ορμόνη γκρελίνη, η απορρύθμιση της οποίας φαίνεται ότι μας ανοίγει την όρεξη!