Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων σακχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα σχετίστηκε με σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων στις γυναίκες συγκριτικά με τις γυναίκες που σπανίως έπιναν σακχαρούχα ποτά σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Journal of the American Heart Association.

Στην εν λόγω έρευνα California Teacher’s Study, που ξεκίνησε το 1995, η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη καθημερινά συσχετίστηκε με 26% υψηλότερη πιθανότητα διεξαγωγής διαδικασίας επαναγγείωσης, όπως η αγγειοπλαστική για την διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών και με κατά 21% υψηλότερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γυναίκες που σπανίως κατανάλωναν σακχαρούχα αναψυκτικά όπως θερμιδογόνα αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, τσάγια ή φρουτοχυμοί με πρόσθετη ζάχαρη.

Υπήρξαν επίσης διαφορές με βάση τον τύπο ποτού που καταναλώναν οι γυναίκες. Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ποτών φρούτων με προσθήκη ζάχαρης καθημερινά συσχετίστηκε με 42% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση αναψυκτικών καθημερινά συσχετίστηκε με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ έπιναν σακχαρούχα ποτά.

Η έρευνα συμπεριέλαβε περισσότερες από 106.000 χιλιάδες γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, που δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη όταν είχαν εγγραφεί στην έρευνα.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση σακχαρούχω ποτών ήταν νεότερες σε ηλικία, ήταν πιο πιθανό να είναι καπνίστριες, υπέρβαρες και λιγότερο πιθανό να τρέφονται υγιεινά.

Η έρευνα είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτίου – αιτιατού, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με διάφορους τρόπους. «Αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την συγκέντρωση της ινσουλίνης στο αίμα, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια  Cheryl Anderson, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

«Επιπρόσθετα η μεγάλη συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα σχετίζεται με οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και ανθυγιεινά προφίλ λιπιδίων καθώς και διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που συσχετίζονται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης και την στένωση των αρτηριών, δύο συνθηκών άμεσα σχετιζόμενων με την καρδιαγγειακή νόσο» εξηγεί η Δρ. Anderson.

Το μεγάλο δείγμα της έρευνας και η συστηματική και εκτεταμένη παρακολούθηση των γυναικών αποτελούν τα δυνατά σημεία της έρευνας, ενώ στους περιορισμούς ανήκει το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε η κατανάλωση ανυψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά ή ζεστά σακχαρούχα ροφήματα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας η λήψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 θερμίδες ημερησίως (6 κουταλιές του γλυκού ή 25 γρ) για τις περισσότερες γυναίκες και όχι πάνω από 150 θερμίδες την ημέρα (9 κουταλίτσες ή 38 γρ ) για τους περισσότερους άνδρες. Τα σακχαρούχα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσθετων σακχάρων στην αμερικανική και όχι μόνο διατροφή – ένα κλασικό κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει ακόμη και 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη (130 θερμίδες και 34 γρ).

Παρότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη και σακχαρίνη αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καλύτερη επιλογή παραμένει το νερό – δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα, ούτε τεχνητά γλυκαντικά, ούτε θερμίδες.