Όταν υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο το οποίο έχει απαλλαγή κάποιο ποσό, τότε η κάλυψη των περιστατικών στα ιδιωτικά νοσοκομεία αποκτά μια πιο σύνθετη μορφή. Τι ακριβώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Να διευκρινιστεί ότι σε όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ έχει ενεργή σύμβαση η οποία καλύπτει κατά κάποιο ποσό απευθείας τον πολίτη που καταφεύγει σε αυτά. Το ποσό που δίνεται είναι αυτό που καθορίζεται ενιαία στο ΚΕΝ (Κλειστό Ενιαίο Νοσήλειο)- ένας πίνακας με τις αμοιβές που έχουν καθοριστεί και τις καταβάλει το δημόσιο για τα περιστατικά όπως για παράδειγμα επέμβαση χολής, σκωληκοειδίτιδας κ.λπ.

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος με ενεργό ταμείο, πηγαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είτε για επείγον περιστατικό είτε για μία προγραμματισμένη πράξη και όταν ολοκληρωθεί η διαχείριση του θέματός του, τότε ο ΕΟΠΥΥ δίνει στα νοσοκομεία αυτό που ορίζεται στο ΚΕΝ και προβλέπει αμοιβές για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά. Εάν έχει και ασφαλιστικό πρόγραμμα θα λάβει και από την ασφαλιστική εταιρεία το επίδομα χειρουργείου εφόσον έχει τη σχετική κάλυψη.

Στην άλλη περίπτωση, στο ιδιωτικό νοσοκομείο που συνήθως πηγαίνουν όσοι έχουν και ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στο νοσοκομείο το 70% του ΚΕΝ για τον ασφαλισμένο. Αυτό είναι και το ποσό που θα μειώσει στον πολίτη την ενδεχόμενη απαλλαγή που υπάρχει στο ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Διαπιστώνεται λοιπόν στην πράξη και η χρησιμότητα του ΕΟΠΥΥ που συνδυαστικά με το ασφαλιστήριο Υγείας συμπληρώνει τα έξοδα που ανακύπτουν όταν αναγκαστεί κάποιος να καταφύγει για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Επίσης γίνεται αντιληπτό πώς ο ΕΟΠΥΥ έρχεατι να καλύψει -μέρος- της απαλλαγής μειώνοντας τα κόστη αντιμετώπισης θεμάτων υγείας συνδυαστικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης

Θα κάνετε νοσοκομειακό πρόγραμμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Ασφαλιστήριο: Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να «σπάσει» – Τι να προσέξετε πριν υπογράψετε