Οι αισθητικές επεμβάσεις γενικά δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Τα συμβόλαια τις εντάσσουν στο κεφάλαιο «τι δεν ασφαλίζεται». Καλύπτονται μόνο σε αναγκαίες περιπτώσεις έπειτα από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα του ασφαλισμένου και σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Ειδικότερα, οι επεμβάσεις επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής για λόγους αισθητικής π.χ. λιποαναρρόφηση, botox, ωτοπλαστική, μύτης, λαιμού, αύξηση/μείωση στήθους κτλ. περιλαμβάνονται στις γενικές εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υπό την βάση ότι δεν αποτελούν αποτέλεσμα ενός ιατρικού συμβάντος του ασφαλισμένου γεγονός για το οποίο οποίο συνάπτεται ένα συμβόλαιο υγείας, αλλά πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του κάθε ανθρώπου για προσωπικούς λόγους καλλωπισμού.

Ωστόσο οι επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής που αναγνωρίζονται ως επιβεβλημένες από όλες τις εταιρείες για λόγους ψυχολογικούς και κοινωνικούς είναι η επανορθωτική αποκατάσταση σωματικών βλαβών κατόπιν ατυχήματος του ασφαλισμένου και η επανορθωτική αποκατάσταση κατόπιν ορισμένων σοβαρών ασθενειών, θεραπειών κακοήθειας και μαστεκτομής για τις γυναίκες.

Επίσης καλύπτονται οι επεμβάσεις έπειτα από τραυματισμούς, μολύνσεις, οιδήματα των ιστών, ασθένειες/ατυχήματα αρθρώσεων και οστών, φλεγμονώδεις παθήσεις κ.α. Ακόμη μια σημαντική κατηγορία που επιβάλλεται η επανορθωτική χειρουργική αποτελούν τα εγκαύματα ως βαριές κακώσεις του δέρματος και των βλεννογόνων που προκαλούνται από επίδραση θερμικών, χημικών, κ.α. αιτιών και η αντιμετώπιση τους απαιτεί ειδικές τεχνικές τόσο για την προσέγγιση φυσιολογικής εμφάνισης όσο και για την αποφυγή λειτουργικών ανωμαλιών.