Ένα θετικό ρεκόρ δεκαετίας καταγράφηκε στην Ελλάδα του 2022, αυτό των μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο δείκτης δωρεάς οργάνων της χώρας αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε τους 6,6 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, προσεγγίζοντας τα έτη 2011 και 2012 όπου είχαμε αντιστοίχως 7,2 και 7 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, το 2022 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) 178 εγκεφαλικοί θάνατοι και δωρήθηκαν όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες, ενώ στις 163 έφτασαν οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες, και στις 104 οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Φέτος, έχουν αναφερθεί στον ΕΟΜ μέχρι στιγμής 52 εγκεφαλικοί θάνατοι, έχουν αφαιρεθεί όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες δότες και έχουν πραγματοποιηθεί 62 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας υπάρχουν παροχές σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά και κάποιες εξαιρέσεις που εξετάζουμε παρακάτω.

Τι καλύπτουν τα νοσοκομειακά προγράμματα

Όλα τα συμβόλαια υγείας θα καλύψουν δαπάνες αναφορικά με τη νοσηλεία για περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων καθώς και τις ιατρικές αμοιβές, σύμφωνα κατ’ αρχάς με τη χρονική αναμονή που προβλέπεται για κάθε περίπτωση. Έτσι, μπορεί κανείς να εντοπίσει τη μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα στο εδάφιο καλύψεων με αναμονή δύο συνεχόμενων ασφαλιστικών περιόδων, στα πέντε ωστόσο χρόνια να τοποθετείται η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.

Έπειτα, η βαρύτητα κάθε επέμβασης (γενική χειρουργική, θωρακοχειρουργική, καρδιοχειρουργική κ.ο.κ) θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τον πίνακα επεμβάσεων της κάθε εταιρείας, ο οποίος προσδιορίζει και το ύψος των ιατρικών αμοιβών. Ενδεικτικά:

  • στις μεσαίες επεμβάσεις για τις οποίες προβλέπεται συνήθως αμοιβή στα 1.000€ για τον χειρουργό και στα 200€ για τον αναισθησιολόγο, θα συμπεριληφθούν συνήθως οι μεταμοσχεύσεις μυελού, καρδιάς και επιπεφυκότα κ.α.
  • στις βαριές με όριο κάλυψης κοντά στα 4.000€ για χειρουργό και στα 800€ για αναισθησιολόγο, η εξόρυξη και µεταµόσχευση βολβού κ.α.
  • στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις (στα 5.000€ για χειρουργό και 1.000€ για αναισθησιολόγο) κατατάσσονται συνήθως οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος, νεφρών, πνευµόνων  κ.α.

Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα

Το εν λόγω πρόγραμμα δύναται να ανακουφίσει τον μεταμοσχευμένο ασθενή από έξοδα που θα προκύψουν αναφορικά με την υγεία του και, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, παρέχεται έναντι χαμηλού κόστους. Χάρη σε αυτό, ο χειρουργηθείς εξασφαλίζει αξιοπρεπή νοσηλεία σε νοσοκομείο της επιλογής του, μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση νοσηλείας και να καλύψει επιπλέον χειρουργική αμοιβή συναρτήσει πάντα της βαρύτητάς της και μέχρι ενός ποσού όπως 2.500-3.000€.

  • Ημερήσιο Επίδομα Νοσηλείας με ανώτατο χρονικό όριο όπως 180 ημέρες. Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει το ύψος του επιδόματος (π.χ. 50€, 100€ ή 150€) και διπλασιασμό του αν ο χειρουργηθείς νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
  • Εφάπαξ Χειρουργικό Επίδομα για περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης με νοσηλεία ή άνευ νοσηλείας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, σύμφωνα με την αξιολόγησή τους στον πίνακα επεμβάσεων και έως ενός ανώτατου ποσού (π.χ. 3.000€).
  • Ημερήσιο Επίδομα Ανάρρωσης μετά το εξιτήριο ίσο με το 50% των νοσηλίων και για όσες μέρες διήρκησε η νοσηλεία, με ένα ανώτατο χρονικό όριο.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Οι συνήθεις εξαιρέσεις που απαντώνται στα νοσοκομειακά προγράμματα αφορούν τα έξοδα αγοράς, συντήρησης ή μεταφοράς μοσχευμάτων και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη αφορά τον δότη του μοσχεύματος, καθώς και μεταμοσχεύσεις που σχετίζονται με γονιδιακές ασθένειες όπως οι πνεύμονες για άτομα με κυστική ίνωση ή οι νεφροί για άτομα με πολυκυστική νόσο.

Μια ακόμα οικονομική ενίσχυση

«Ανάσα» από το οικονομικό βάρος που συνοδεύει μια μεταμοσχευτική επέμβαση μπορεί να δώσει η παροχή «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών». Σε όλα τα σχετικά ασφαλιστήρια η «Μεταμόσχευση Οργάνων» περιλαμβάνεται στις καλυπτόμενες παθήσεις, διευκρινίζονται δε οι περιπτώσεις για τις οποίες ενεργοποιείται η παροχή όπως π.χ. για μεταμόσχευση μυελού των οστών, καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα, παγκρέατος είτε ήπατος κ.α., καθώς και οι εξαιρέσεις (λ.χ. η μεταμόσχευση οργάνων που δεν αναφέρονται ρητώς, τμήματα οργάνων, ιστών ή κυττάρων κ.α.).

Το ύψος του επιδόματος προσδιορίζεται από τον πίνακα καλύψεων και παροχών της κάθε εταιρείας για την περίπτωση (5.000€, 10.000€ έως 50.000 ή και 300.000€) και η καταβολή του γίνεται εφάπαξ εντός ενός μήνα από την αναγνώριση της επέμβασης.

Ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να προσκομίσει συνήθως ιατρική γνωμάτευση που θα αιτιολογεί τη μεταμόσχευση και τη βεβαίωση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης είτε και της ένταξης σε λίστα αναμονής.

Διαβάστε επίσης:

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ο τακτικός έλεγχος σώζει ζωές

Συγγενείς παθήσεις – Ασφαλιστήρια Υγείας: Τι έχει αλλάξει στην κάλυψή τους

Ασφαλιστήριο Υγείας: Ποιες παθήσεις δεν καλύπτονται πριν περάσουν δύο έτη