Γήρας, τοκετός, τραυματισμοί, ορμονικές αλλαγές ή χρόνια καταπόνηση όπως δυσκοιλιότητα και χρόνιος βήχας μεταξύ άλλων προετοιμάζουν το έδαφος για μια παθολογική κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας που την υφίσταται. Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους ή των πυελικών οργάνων εναλλακτικά- αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τις μισές σχεδόν γυναίκες 55 ετών και άνω και μία στις τρεις με έναν ή περισσότερους τοκετούς. Για κάθε γυναίκα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πιθανότητες αντιμετώπισης της πρόπτωσης χειρουργικά ανέρχονται σε 11%.

Το πυελικό έδαφος αποτελεί μια μυοσκελετική δομή που περιλαμβάνει τους μύες και συνδέσμους του πυελικού εδάφους, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ του κόκκυγα και της ηβικής σύμφυσης και βασικές τους λειτουργίες είναι η υποστήριξη των οργάνων (κύστη, μήτρα, έντερο) εντός της πυέλου (λεκάνης), η εγκράτεια των ούρων και του εντέρουη συμμετοχή στη σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση και η ενίσχυση μαζί με άλλους μύες του πυρήνα της σταθερότητας του κορμού.

Η χαλάρωση ή εξασθένηση των μυών και συνδέσμων θα οδηγήσουν στην πρόπτωση των πυελικών οργάνων μέσω του κόλπου, η οποία μπορεί να αφορά τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη (κυστεοκήλη), το ορθό (ορθοκήλη) ή το λεπτό έντερο (εντεροκήλη) και σχετίζεται με περαιτέρω επιπλοκές όπως η πρόπτωση του ορθού. Η συμπτωματολογία ποικίλλει και περιλαμβάνει:

  • αίσθημα βάρους ή/και πληρότητας στον κόλπο
  • ενόχληση, πόνο και δυσκολία κατά τη σεξουαλική πράξη
  • ακράτεια ούρων, συχνουρία και άλλες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος
  • δυσκοιλιότητα ή δυσκολία κατά την αφόδευση.

Η ένταση των συμπτωμάτων και η ηλικία αποτελούν δύο από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική (ασκήσεις Kegel, εισαγωγή κολπικών πεσσών, θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης) για τη μείωση κυρίως των συμπτωμάτων, είτε χειρουργική για μονιμότερα και υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας έως και 90%.

Η κίνηση-κλειδί για κάθε γυναίκα

Η απόκτηση ενός βασικού νοσοκομειακού προγράμματος υγείας αποτελεί μια από τις βασικές κινήσεις για την πρόληψη υγείας. Δεδομένου ότι μία στις δέκα γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με την παθολογική κατάσταση και ότι οι καλύψεις για «ορθοκήλη, κυστεοκήλη, πρόπτωση µήτρας και ακράτεια ούρων», όπως αναγράφεται στους όρους συμβολαίου μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, ενεργοποιούνται κατόπιν χρονικής αναμονής όπως δύο ασφαλιστικά έτη, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει ίσως να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα.

Τα προγράμματα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (διαγνωστικών εξετάσεων) προσφέρουν δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους (και για συγκεκριμένο ενίοτε αριθμό) επισκέψεις σε γυναικολόγο, ιατρική ειδικότητα που, μαζί με τον ουρολόγο, ενδείκνυνται για τη διάγνωση της πρόπτωσης πυελικού οργάνου, η οποία περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, υπερηχογράφημα και σπανιότερα απεικονιστικούς ελέγχους. Ωστόσο, εξηγούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, για τις αναγκαίες εξετάσεις αρκεί το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, μέσω του οποίου η ασφαλισμένη θα καλυφθεί και για τις σωτήριες χειρουργικές ή λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Μέσω των ειδικών συμφωνιών που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία, η ασφαλισμένη μπορεί να κλείσει το ραντεβού της με γυναικολόγο ή ουρολόγο δωρεάν συνήθως, ο οποίας θα δώσει και την αναγκαία ιατρική γνωμάτευση της παθολογικής κατάστασης. Έτσι, μπορεί μετά να προγραμματίσει την κατάλληλη γυναικολογική επέμβαση όπως:

  • κολπορραφία, πρόσθια για την περίπτωση κυστεοκήλης και οπίσθια για την ορθοκήλη είτε προσθιοπίσθια
  • τοποθέτηση πλεγμάτων (για «κάθε κήλη», όπως αναφέρουν τα συμβόλαια που την παρέχουν)
  • συνδεσμοπηξία (ανάρτηση μήτρας)
  • υστερεκτομή για την πρόπτωση μήτρας – κόλπου.

Οι επεμβάσεις αξιολογούνται ως μεσαίες, βαριές κ.ο.κ. αναλόγως τη βαρύτητα που της αποδίδεται από την εταιρεία στους ιατρικούς πίνακες. Καθώς για κάποιες μεθόδους η νοσηλεία δεν προβλέπεται να υπερβεί το 24ωρο, οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπεται για τις ημερήσιες νοσηλείες (διαβάστε εδώ).

Καλύψεις για εναλλακτική θεραπεία

Οι φυσικοθεραπείες πυελικού εδάφους που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής μέσω ειδικών ασκήσεων, συστήνονται συχνά σε γυναίκες με ήπια συμπτώματα π.χ. ακράτειας ούρων/κοπράνων, καθώς και σε περιπτώσεις που η πρόπτωση δεν είναι σοβαρή ή δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Πολλές εταιρείες καλύπτουν μέσω των εξωνοσοκομειακών/διαγνωστικών ασφαλιστικών τους προϊόντων τις συνεδρίες με φυσικοθεραπευτή επί ποσοστού ή με ειδικές τιμές και για συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών. Ζητήστε πληροφορίες από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

 

Διαβάστε επίσης

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο