Η πανδημία COVID-19 και δη στην πρώτη της κορύφωση, οπότε η πρωτόγνωρη εμπειρία βιώθηκε ακόμα εντονότερα, αποτέλεσε μια σκληρή δοκιμασία για όλους και, ιδιαίτερα, όσους χρειάστηκαν νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο μόνοι, δίχως τη δυνατότητα παρουσίας κάποιου συγγενή λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. «Και ο ασθενής είναι μόνος, και οι συγγενείς είναι μόνοι. Δεν έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν μια τρυφερή κουβέντα…» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2020 η σύζυγος του 57χρονου που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Πλήθος ερευνών έχουν επικεντρωθεί στο αντίκτυπο του επισκεπτηρίου στην ψυχική και σωματική υγεία του νοσηλευόμενου ασθενούς και, αντιστρόφως, το ψυχικό κυρίως κόστος μιας νοσηλείας στα οικεία πρόσωπα του ασθενούς, τα οποία θα βιώσουν θυμό, κατάθλιψη και άγχος. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση σχετικών μελετών, παιδιά και έφηβοι που επισκέπτονται κάποιον συγγενή (π.χ. γονέα) που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταφέρνουν να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματικότητα και να διατηρήσουν τη σχέση με τον νοσηλευόμενο.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η επίσκεψη ενός οικείου προσώπου σχετίστηκε με μείωση της συστολικής (μεγάλης) αρτηριακής πίεσης, μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, σημαντική ανακούφιση από το άγχος και μικρότερη αύξηση από την εισαγωγή έως το εξιτήριο στα επίεπδα της ορμόνης TSH (θυρεοτροπίνη), ενός δείκτη που οι μικρότερες τιμές συνδέονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μέριμνα για τα συγγενικά πρόσωπα

Τη σημαντική ψυχολογική στήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει στον νοσηλευόμενο η παρουσία ενός συγγενικού προσώπου όπως και τη βοήθεια που μπορεί να του προσφέρει για μικροζητήματα που δεν μπορεί να τακτοποιήσει ο ίδιος λόγω της υγείας του δεν θα μπορούσε να παραβλέψει η ιδιωτική ασφάλιση.

Σε πολλά ασφαλιστήρια υγείας αναγράφονται βασικές ή συμπληρωματικές παροχές της εταιρείας προς συγγενικά και οικεία πρόσωπα, το εύρος και οικονομικό μέγεθος των οποίων διαμορφώνεται βάσει της πολιτικής κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης. Οι επίμαχες καλύψεις αποβλέπουν κυρίως στην εξάλειψη της απόστασης μεταξύ του ασφαλισμένου που νοσηλεύεται και του συγγενούς, αποζημιώνοντας για:

  • έξοδα επαναπατρισμού μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μια παροχή που ενεργοποιείται κατά την κάλυψη ενός έκτακτου ή επείγοντος περιστατικού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφορά μη παθόντες συγγενείς που συνόδευαν τον ασφαλισμένο, για τους οποίους προβλέπεται η κάλυψη της επιστροφής με μέσο μαζικής μεταφοράς στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου, σε οικονομική θέση συνήθως θέση. Αν αυτός ο τρόπος μετακίνησης καθίσταται αδύνατος για οποιοδήποτε λόγο, η εταιρεία θα αποζημιώσει απολογιστικά για άλλα μέσα έως ενός ορίου όπως 100€ ανά άτομο για εγχώρια μετακίνηση και 500€ από εξωτερικό προς Ελλάδα,
  • έξοδα μετακίνησης στενού συγγενή για τη φροντίδα των παιδιών του ασφαλισμένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί νοσηλεία με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, κατά το ταξίδι του με το παιδί ή τα παιδιά του. Η Εταιρεία θα φροντίσει για τη μεταφορά των ανηλίκων και ενός στενού συγγενούς – συνοδού με έκδοση εισιτηρίου, εφόσον το παιδί είναι έως κάποιας ηλικίας (14 ή 15 ετών) και δεν υπήρχε εξαρχής άλλος ενήλικος συνοδός κατά το ταξίδι.
  • έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε στενό συγγενή σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου στο εξωτερικό και την Ελλάδα (εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας), εφόσον δεν τον συνόδευε άλλος ενήλικας συγγενής κατά το ταξίδι. Η εταιρεία θα εξασφαλίσει σε έναν στενό συγγενή εισιτήριο μετάβασης και επιστροφής του στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, με μέσο μαζικής μεταφοράς σε οικονομική θέση συνήθως, καλύπτοντας παράλληλα τις δαπάνες της διαμονής σε ξενοδοχείο για κάποιες ημέρες και έως ενός ποσού όπως πέντε ημέρες με 50€ ή 100€ ανά ημέρα για Ελλάδα και εξωτερικό αντίστοιχα.

Πώς γίνεται η αποζημίωση

Η εταιρεία θα καταθέσει τα χρήματα στον λογαριασμό του ασφαλισμένου, ο οποίος θα ταυτοποιείται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος από φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων ή έγγραφο της τράπεζας.

Για τα έξοδα των συγγενικών προσώπων εφόσον σχετικά με εισιτήρια που αγόρασαν τα ίδια και τη διαμονή στο ξενοδοχείο, η εταιρεία θα καταθέσει ξανά στον λογαριασμό του ασφαλισμένου τα χρήματα, εφόσον προσκομιστούν τα εισιτήρια και τα πρωτότυπα τιμολόγια του ξενοδοχείου με τις αποδείξεις εξόφλησης.

Διαβάστε επίσης

Ακρωτηριασμοί – Τεχνητά μέλη: Οι καλύψεις των ασφαλιστικών πακέτων

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετ