Όταν συνάψουμε για πρώτη φορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας και είμαστε νέοι και υγιείς, ο ασφαλιστικός σύμβουλος θα μας ρωτήσει έναντι ποιου ποσού θέλουμε να ασφαλιστούμε, δηλαδή έως ποιο ύψος πρέπει να φτάνει το ετήσιο όριο αποζημίωσης που επιθυμούμε να λάβουμε για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές καθώς οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν προγράμματα με ετήσιο όριο αποζημίωσης 500.000, 700.000 και ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές, τα ποσά είναι επαρκή προκειμένου να αισθανόμαστε «ασφαλείς» την ώρα της δύσκολης στιγμής.

Βέβαια, αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα καλύτερα να επιλέξουμε το ανώτατο όριο του 1.εκ. ευρώ καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάζεται δαπανηρή θεραπεία, ίσως και νοσηλεία στο εξωτερικό.

Μικρότερο όριο ετήσιας αποζημίωσης για κάλυψη εξόδων νοσηλείας 150.000-200.000 ευρώ παρέχουν τα συμβόλαια τύπου capitation (κλειστού δικτύου), όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να απευθυνθεί και να νοσηλευτεί μόνο σε ένα ή δύο ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες η ασφαλιστική εταιρία. Αυτά τα συμβόλαια μπορεί να κάνουν δεκτούς και ασφαλισμένους με κάποια προβλήματα υγείας, ενώ τα ασφάλιστρα είναι μειωμένα έως και 40% σε σχέση με τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτές οι εμπορικές συμφωνίες δεν είναι ισόβιες ούτε καν ετήσιες. Δηλαδή μπορεί να καταργηθούν ή η ασφαλιστική εταιρία να αλλάξει συμφωνία και να επιλέξει άλλο νοσοκομείο το οποίο να μην έχει εξίσου καλές παροχές.