Προ λίγων ημερών, στις 13 Νοεμβρίου, ήταν Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος. Η ημέρα αποτελεί από το 2014 και κάθε χρόνο μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με έναν από τους επιθετικότερους και πλέον θανατηφόρους καρκίνους με το προσωνύμιο «σιωπηλός δολοφόνος» αφού η συμπτωματολογία του καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση πριν κάνει μεταστάσεις.

Η αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου είναι μια πρόκληση. Διεπιστημονική ομάδα Χειρουργών Ήπατος, Παγκρέατος, των Ογκολόγων και των Ακτινοθεραπευτών θα συνεκτιμήσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει την προσέγγιση της περίπτωσης, με τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου μονόδρομο και το συνδυασμό χημειοθεραπείας-ακτινοθεραπείας πριν ή μετά την επέμβαση για μείωση του όγκου και αποφυγή υποτροπής αντιστοίχως, είτε ως μέσο παράτασης της επιβίωσης του ασθενούς. Όπως σημειώνουν στο ygeiamou για τη διεπιστημονική αντιμετώπιση (multidisciplinary approach) ειδικοί, πρόκειται για την «πιο σημαντική εξέλιξη στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος απαιτούν μεγάλη εξειδικευμένη εμπειρία και τον εξελιγμένο εξοπλισμό που βρίσκονται σε λίγα νοσοκομεία παγκοσμίως. Είναι μια από τις περιπτώσεις που το προβάδισμα που δίνει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας ανοίγοντας τον δρόμο σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής, αποδεικνύεται σωτήριο. Επί τούτω, γερμανική μελέτη αποτύπωσε το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης για ασθενείς με τον εν λόγω καρκίνο που χειρουργήθηκαν σε εξειδικευμένες εν προκειμένω κλινικές.

Ρομποτική αφαίρεση των παγκρεατικών όγκων 

Σύμφωνα με τους κορυφαίους χειρουργούς που αρθρογραφούν στο ygeiamou, η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην αφαίρεση των όγκων του παγκρέατος είναι μια ακόμα σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου. «Η χρήση του ρομπότ για επιλεγμένους όγκους του σώματος αλλά και της κεφαλής του παγκρέατος είναι μια καινοτομία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και επιτρέπει να πραγματοποιούνται τα ίδια ογκολογικά χειρουργεία με μικρότερες τομές, λιγότερο περιεγχειρητικό στρες, λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, επιτρέποντας επίσης όπου αυτό χρειάζεται και την ταχύτερη έναρξη της χημειοθεραπείας» τονίζουν.

Τα παλαιότερα συμβόλαια υγείας άφηναν συνήθως θολό το τοπίο σχετικά με την κάλυψη επεμβάσεων ρομποτικής, προσδιορίζοντας ρητώς τις περιπτώσεις που ενεργοποιείται η παροχή αυστηρά (π.χ. καρκίνος προστάτη) είτε αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο (π.χ. γενικά καρκίνους). Για κάθε άλλο περιστατικό, η κοινή πολιτική ήταν να καλύπτεται ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τα όρια που προβλέπονταν για τις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Σήμερα εντούτοις, με διάθεση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων και να ακολουθήσουν τη νέα εποχή των ιατρικών και επιστημονικών επιτευγμάτων, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που θα διευρύνουν τις καλυπτόμενες περιπτώσεις ρομποτικής και, κάπως έτσι σημειώνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι ενδιαφερόμενοι που με γνωμάτευση γιατρού θα επωφεληθούν αν π.χ. η παγκρεατεκτομή ή η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple για καρκίνο κεφαλής παγκρέατος) πραγματοποιηθεί με ρομποτικό σύστημα λόγω ασφάλειας και σταθερότητας, μπορούν να αιτηθούν από την ασφαλιστική τους εταιρεία κάλυψη και επ’ αυτώ θα πρέπει να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση.

Καλύψεις και για την επέμβαση που προφυλάσσει

Μια μελέτη του 2020 είχε συμπεράνει πως η βαριατρική επέμβαση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε άτομα με παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη, γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου παγκρέατος. Όσοι πιστεύουν πως αξίζει να αναζητήσουν στην αγορά το ιδανικό ασφαλιστικό προϊόν υγείας για μείωση του κινδύνου μέσα από «γαστροπλαστική για κακοήθη παχυσαρκία (ανοικτή κατά Mason)» ή «λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου» -όπως εντοπίζονται κατά λέξη σε τρέχον πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης-, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν:

  • πώς καλύπτεται ο διαβήτης που προϋπήρχε ή εκδηλώθηκε κατόπιν υπογραφής ασφαλιστηρίου
  • αντίστοιχα τι προβλέπεται για την παχυσαρκία, δεδομένου πως τα κιλά «σημειώνονται» κατά τον προσυμβατικό έλεγχο ασφαλισιμότητας
  • η αναμονή για την κάλυψη βαριατρικών επεμβάσεων μπορεί να φτάσει αρκετά έτη (π.χ. 5) και εφόσον πληρούνται προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της παχυσαρκίας ως νοσογόνου.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Καταγγελία: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς κάλυψη

Ατυχήματα στο σπίτι: Η πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη που δίνει λύσεις

Έξι λόγοι που η εταιρία μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο υγείας