Ένα μήνα μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό ο κίνδυνος μιας απειλητικής θρόμβωσης του αίματος ή καρδιακής αρρυθμίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλός όπως αποκαλύπτει έρευνα σε 430.000 βρετανούς ασθενείς με Covid-19. Στη συνέχεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε απότομα, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλός για άλλους δύο μήνες.

Ένα παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε και σε ό,τι αφορά τις νέες διαγνώσεις διαβήτη σε ασθενείς με κορωνοϊό. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα μετά την διάγνωση με Covid-19. Στη συνέχεια μειώθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια των δυο επόμενων μηνών προτού επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PloS Medicine εξέτασε τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας βρετανών ασθενών. Περισσότεροι από 428.000 είχανδιαγνωστεί με Covid-19 to 2020 ή το 2021 χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων ή διαβήτη. Καθένας από αυτούς τους ασθενείς συγκρίθηκε με έναν άλλο ασθενή του ίδιου φύλου και ηλικίας, που δεν είχε διαγνωστεί με Covid-19.

Συνολικά οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν έντεκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής ή πνευμονικής θρόμβωσης ένα μήνα μετά την διάγνωση με Covid-19 συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) ήταν εξαπλάσιος για όσους είχαν νοσήσει συγκριτικά με όσους δεν είχαν περάσει Covid19.

Μετά τον πρώτο μήνα όλοι αυτοί οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι μειώνονταν σημαντικά, παρέμεναν όμως υψηλοί για τους επόμενους δυο μήνες.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν επίσης 81% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σακχαρώδη διαβήτη ένα μήνα μετά τη λοίμωξη Covid-19. Αυτός ο  κίνδυνος μειώθηκε τους επόμενους δύο μήνες πριν επανέλθει στο φυσιολογικό.

Τον πρώτο μήνα, για παράδειγμα, περίπου 24 στους 100.000 διαγνώστηκαν με διαβήτη κάθε εβδομάδα συγκριτικά με μόνο εννέα στους 100.000 ασθενείς χωρίς κορωνοϊό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κίνδυνοι υγείας σταδιακά υποχωρούν με την απειλή του διαβήτη ωστόσο να παραμένει υπολογίσιμη για περίπου τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.

Επομένως το τρίμηνο μετά τη λοίμωξη είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν τη διατροφή και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στους περιορισμούς της μελέτης ανήκει το γεγονός ότι οι ασθενείς είχαν μολυνθεί στις αρχές της πανδημίας πριν την έλευση της μετάλλαξης Omicron και των υποπαραλλαγών της.

Οι σημερινές παραλλαγές είναι διαφορετικές, αλλά το ίδιο και ορισμένοι άλλοι παράγοντες π.χ. πολλοί άνθρωποι έχουν αμελήσει τον εμβολιασμό τους και πολλοί άλλοι δεν λαμβάνουν πλέον προφυλάξεις όπως η χρήση μάσκας, που μπορούν να μειώσουν τη «δόση» του ιού στην οποία εκτίθενται.

Οι μεταβλητές αυτές σημειώνουν οι ερευνητές μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Το Νο1 σύμπτωμα που κυριαρχεί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία

Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που «δείχνει» ότι κολλήσατε υποπαραλλαγή Omicron