«Ενδοοικογενειακές» βολές ανταλλάσσουν οι φαρμακοποιοί για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μια μεταρρύθμιση την οποία έχει πρόθεση να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και διεκδικεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνει ότι κύκλοι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), του πολυπληθέστερου φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας ζητούν επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για τη διάθεση μερίδας των ακριβών φαρμάκων, ενώ η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ έχει αποφασίσει ήδη την επιστροφή των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής —του πολυπληθέστερου της χώρας με περίπου 3.350 μέλη— η συμμετοχή άγγιξε τα όρια της ντροπής: περίπου 70 συνάδελφοι ήταν παρόντες με φυσική παρουσία και 148 μέσω διαδικτύου. Αυτό δεν είναι απλώς χαμηλή συμμετοχή…είναι καταδίκη. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα απαξίωσης προς μια διοίκηση που εδώ και χρόνια έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των φαρμακοποιών.

Η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκλήθηκε από τους γνωστούς «αρνητές των πάντων» και τους «γνωστούς επιχειρηματίες φαρμακοποιούς». Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να διαθέτουν τα ΦΥΚ ανεξαρτήτως του πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με το 92% των μικρομεσαίων φαρμακείων που δεν αντέχει αυτό το ρίσκο.

Και όμως οι ίδιοι αυτοί κύκλοι, παρά την εκστρατεία κινητοποίησης, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 208 φαρμακοποιούς, εκ των οποίων οι 122 πρότειναν «επαναδιαπραγμάτευση» με το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή μάλιστα του ΦΣΑ.

Δηλαδή… θεωρούν εαυτούς ικανούς να καταστρατηγήσουν τη νομιμότητα και τις θεσμικές διαδικασίες, που ορίζουν σαφώς ότι η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ —με συντριπτική πλειοψηφία 78%— αποφάσισε τον επαναπατρισμό των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας.

Μια ομάδα συντεχνιακών συμφερόντων που συνασπίστηκε με τους γνωστούς κομματικούς αρνητές, δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία των συναδέλφων. Οι αποφάσεις σε έναν δημοκρατικό σύλλογο λαμβάνονται με ισχυρές πλειοψηφίες και όχι με το 4% της δύναμης του συλλόγου. Μία Γενική Συνέλευση παρωδία κατά την οποία ο πρόεδρος του ΦΣΑ αυτοδιορίστηκε και πρόεδρος της ΓΣ», επισημαίνει ο κ. Βαλτάς.

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, κάνει λόγο για «δημοκρατία κατά το δοκούν». «Πραγματοποιήθηκε τελικά η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε μετά την … φαεινή ιδέα του προέδρου του ΠΦΣ, να ορίσει εκ των υστέρων την Γενική του Συνέλευση, ακριβώς την ίδια ημερομηνία που είχε πολύ καιρό πριν οριστεί από τον ΦΣΑ […] Η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, αποτύπωσε την θέληση της βάσης, τουλάχιστον όσον αφορά τον Σύλλογο της Αττικής. Ένα μεγάλο όχι ήταν το αποτέλεσμα των αποφάσεων. Ακόμα και αυτός ο συνάδελφος από το ΔΣ του ΦΣΑ που δήλωσε πως στην ΓΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ψήφισε χωρίς καμία προϋπόθεση ναι στην πρόταση που κατέβασε ο πρόεδρος του, δεν τόλμησε να καταθέσει προς ψήφιση πρόταση που να περιέχει σκέτο το ναι. Συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Δαγρε που περιείχε …. προϋποθέσεις και που όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, ούτε καν συζητούνται… Άρα και αυτό το … «ΝΑΙ υπό προϋποθέσεις», είναι ουσιαστικά όχι».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο ΦΣΑ μίλησε, αποφάσισε και λειτούργησε δημοκρατικά όπως κάνει πάντα, σεβόμενος κάθε αντίθετη άποψη από οπουδήποτε και αν προέρχεται. «Γιατί ο σεβασμός δεν συνάδει με την αλαζονεία της εξουσίας… Δηλώνω κατηγορηματικά, πως όσο περνάει από το χέρι μου, δεν θα μεταλλαχθώ ποτέ σε άτομο, πρόθυμο ικανοποίησης αποφάσεων, αν αυτό δεν το δέχεται η βάση. Όπως και δεν θα μετατρέψω τον ΦΣΑ σε γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ. Δημοκρατία κατά το δοκούν δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Ακριβά φάρμακα στο σπίτι με 2 απλά βήματα – Οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ

Ακριβά φάρμακα: Πότε θα δίνονται και από ιδιωτικά φαρμακεία

Υπουργείο Υγείας: Όλες οι πτυχές του σχεδίου που υπόσχεται να δώσει τέλος στα «φαρμακεία της ντροπής»