«Είναι καιρός από το επαναστατικό ΕΣΥ του ‘81 να πάμε στο ΕΣΥ-ΝΕ, το ΕΣΥ της Νέας Εποχής, που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα», τόνισε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ με θέμα «Η υγεία στην ψηφιακή εποχή: άλμα στο μέλλον για καλύτερη υγεία στο παρόν».

Στην ομιλία της για την ψηφιακή επανάσταση στον τομέα της Υγείας και θέλοντας να δείξει την πρόοδο άλλων χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω στις νέες τεχνολογίες, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από βρετανικό νοσοκομείο. Η δομή υγείας στην οποία αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, εξυπηρετεί περίπου 600.000 πολίτες. Τους προμηθεύει με ένα στικάκι, με το οποίο εξετάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ούρα τους. Βγάζουν φωτογραφία και τη στέλνουν το νοσοκομείο. Μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης το νοσηλευτικό ίδρυμα βγάζει συμπεράσματα και απαντά στους πολίτες, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Μειώθηκαν τα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας, καθώς και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν.

«Ο στόχος μας εδώ και χρόνια είναι να πείσουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας», σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται απλά για ένα πρότζεκτ πληροφορικής, αλλά μια «προτεραιότητα που καταρχάς πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να παρακολουθούν».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, οι άλλοι κάνουν άλματα. Και είναι κάτι που πρέπει να σημάνει συναγερμό».

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία; Στην πρόβλεψη μιας ασθένειας, την ορθή διάγνωση, τη φροντίδα για υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τη μείωση λαθών, γραφειοκρατίας, ανάγκης για διπλές εξετάσεις. Επίσης, στη μείωση του προϋπολογισμού για να αξιοποιούνται οι κρατικοί πόροι σε πολύ αναγκαίους τομείς.

Τι χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου; Μεταξύ άλλων, αναλυτές δεδομένων, συμβούλους τηλεϊατρικής, ειδικούς κυβερνοασφάλειας, επανεκπαίδευση των γιατρών. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας έχει δέκα άτομα, αλλά κανένα εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες.

«Εάν δεν πάμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν μπορεί το ΕΣΥ να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους συζήτησης. Διαθέτουμε 2,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ τα οποία κατευθύνονται κυρίως σε ανακαινίσεις νοσοκομείων και παραγγελίες νέων μηχανημάτων. Αφού ανακαινίσουμε τα νοσοκομεία μας θα δούμε ότι τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια».

Δείτε βίντεο

Ειδήσεις σήμερα

Ποιος ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο στην Ελλάδα 

Άδωνις Γεωργιάδης: Τονίζει την ανάγκη εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της νόσου Πάρκινσον 

Έλληνας φαρμακολόγος δίνει το «πράσινο φως» σε δημοφιλές παυσίπονο για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι