Με αγωνία για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα ξεκινά η εβδομάδα, καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν το βλέμμα στραμμένο στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού που (θα) επιβεβαιώνονται και τα οποία αποτυπώνουν την κινητικότητα και τις συναντήσεις των προηγούμενων εορταστικών ημερών.
Τόσο χθες όσο και προχθές ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτω από 500, ωστόσο μάλλον πρόκειται για τον συνήθη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων των αργιών και των εορτών. Ανακοινώθηκαν 597 κρούσματα την Πρωτοχρονιά, 262 την επομένη και άλλα 390 χθες, με αριθμό ελέγχων 28.600, 5.000 και 8.000 αντιστοίχως.
Το αυστηρό lockdown, με το κλείσιμο και πάλι της αγοράς, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των αρμοδίων να ελεγχθεί η πορεία του κορωνοϊού και να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19 που εικάζεται ότι… ενισχύθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, το δεκαήμερο lockdown -του οποίου διανύουμε τη δεύτερη ημέρα- στοχεύει στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επαναλειτουργία των σχολείων, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες “λουκέτου” και τηλεκπαίδευσης.
Ωστόσο, μέλη της της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – η οποία θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα των σχολείων- έχουν εισηγηθεί να αποσυνδεθεί η λειτουργία των σχολείων σε ολες τις βαθμίδες από την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περασμένη Τρίτη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της εκπαίδευσης, και ανέφερε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου παρά το σκληρό lockdown τα σχολεία δεν έκλεισαν.
Η “πλασματική” εικόνα των κρουσμάτων
Τα 390 κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, προέκυψαν σε σύνολο 8.000 ελέγχων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τις εργάσιμες ημέρες πραγματοποιούνται περίπου 30.000 τεστ, γίνεται προφανές πως ο αριθμός των 390 κρουσμάτων του περασμένου 24ωρου δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 15.000 τεστ ημερησίως ώστε να είναι ευκρινής η εικόνα.
Στην Αττική εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων (125) και άλλα 78 στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, για ένα ακόμη 24ωρο συνεχίστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Χθες εισήχθησαν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 2.075, από τους οποίους οι 1.471 σε απλές κλινικές και οι 604 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ήταν 421, με τους περισσότερους (189) να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.