Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της φυματίωσης στον κόσμο, που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το Μάρτιο του 2025, η φυματίωση στα παιδιά κάτω των 15 ετών αυξήθηκε κατά 10% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: Συνολικά το 4,3% των νέων περιστατικών φυματίωσης και υποτροπών αφορούν σε παιδιά, έναντι 3,9% το 2022. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 650 περισσότερα περιστατικά φυματίωσης σε παιδιά κατά το έτος 2023, σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο μηνιαίο ενημερωτικό του δελτίο.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η υποδιάγνωση και υποδήλωση της φυματίωσης απέκρυψε την πραγματική κλίμακα του προβλήματος. Στην αποδρομή της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες παγκοσμίως. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επακόλουθες μετακινήσεις πληθυσμών και η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των κρουσμάτων.
Ειδικά στα μικρά παιδιά, είναι συχνότερες οι σοβαρές μορφές φυματίωσης, όπως η κεγχροειδής (διάχυτη) μορφή και η φυματιώδης μηνιγγίτιδα. Επιπλέον, η διάγνωση της φυματίωσης στα παιδιά είναι πιο περίπλοκη από ό,τι στους ενήλικες, εξαιτίας της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων και της μεγαλύτερης δυσκολίας της μικροβιολογικής επιβεβαίωσης του νοσήματος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Περιφερειακού Γραφείου ΠΟΥ για την Ευρώπη (WHO/Europe), οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και οι περικοπές της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να επηρεάσουν τον έλεγχο της φυματίωσης, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου τα ποσοστά φυματίωσης είναι μεγαλύτερα και η παιδική φυματίωση έχει υψηλότερη επίπτωση.
Διαβάστε επίσης
Φυματίωση: Βελτίωση στους δείκτες διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου
ΕΟΔΥ: Να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη θεραπεία της φυματίωσης
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ – Η φυματίωση επιστρέφει σε όλο τον κόσμο