Την καμπύλη εξέλιξης των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ελλάδα, 10 ημέρες μετά τη χαλάρωησ των μέτρων, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, αναδεικνύοντας ορισμένα εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2020.

Οι τρεις νομοί, στους οποίους δεν εντοπίστηκε η εντοπίστηκαν μετρημένα κρούσματα, είναι η Ευρυτανία, η Φωκίδα και τα Γρεβενά, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί:

pinakas_korusmaton

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 18. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.744 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 152 θάνατοι. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης κατέληξε μία 88χρονη γυναίκα στο ΝΙΜΤΣ με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι 153 συνολικά στη χώρα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 75 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32(65.6% άνδρες).Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

pinakas_thanaton

Από το σύνολο των 2744 κρουσμάτων, 610 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1388 (50.6%) είναισχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση .Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

pinakas_ilikies

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

pinakas_diaspora

pinakas_diahroniki
pinakas_diahroniki2

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

pinakas_synergazomena

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: «Μην το παίρνουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση» – 18 νέα κρούσματα

Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες

Χαρδαλιάς: Ελεύθερες μετακινήσεις προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου