Ομάδα ερευνητών υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και του πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την υγεία για 4.869 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία για μια περίοδο 20 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση πουλερικών (κυρίως κοτόπουλου) είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πηγή πρωτεΐνης, επειδή ενέχει μικρότερο κίνδυνο να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων γαστρεντερικών καρκίνων. Εντούτοις, αυτή η τελευταία έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου σε τακτική βάση θα μπορούσε να συνδέεται με ορισμένους τύπους γαστρεντερικών καρκίνων και πρόωρο θάνατο.

Τα δεδομένα για τη μελέτη αυτή συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και από το ιατρικό προσωπικό που διενεργούσε υγειονομικές εξετάσεις. Καθένας από τους ανθρώπους που μελετήθηκαν συμπλήρωσε επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η κατάσταση της υγείας τους αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και περιφερειακές βάσεις δεδομένων που επέτρεψαν στην ομάδα να συμπεριλάβει στη μελέτη και τους θανάτους. Ένας από τους παράγοντες που εξέτασαν περιλάμβανε το πόσο συχνά τα άτομα έτρωγαν κρέας ή πουλερικά- ένας άλλος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης γαστρεντερικών καρκίνων και οι επακόλουθοι θάνατοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα. Ο κίνδυνος θανάτου σε αυτό το επίπεδο, διαπίστωσαν, ήταν 27% υψηλότερος σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν μόλις 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ή λιγότερο.

Σημειώνεται ότι δεν διευκρινίζεται ο τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου και ότι παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωσή του με περιστατικά καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 λόγοι που εξηγούν την δραματική αύξηση περιστατικών σε ηλικίες κάτω των 50 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Διαγνώστηκε στα 25 της με προχωρημένη νόσο – Τέσσερα πρώιμα σημάδια που δεν έπρεπε να αγνοήσει

Ύποπτα για ογκογένεση αυτά τα τρόφιμα – «Θρέφουν» τα καρκινικά κύτταρα και δεν λείπουν από κανένα ντουλάπι