Η άρνηση των ασφαλιστικών να αποζημιώσουν σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδεται εδώ και πολλά χρόνια σε κάποια «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων. Αυτά επικαλούνται οι πολίτες – κάτοχοι των προγραμμάτων, για να δείξουν ότι κάτι δεν κατάλαβαν, οπότε και αρνούνται να δεχθούν ότι το συμβόλαιo τους και η ασφαλιστική εταιρεία δεν τους αποζημιώνει.
Ισχύει, όμως, αυτό σήμερα με τις τόσες εξελίξεις που έχουν επέλθει στην νομοθεσία;
Οι ειδικοί νομικοί λένε πως όχι. Διότι δεν υπάρχουν ούτε ψιλά γράμματα, ούτε και δικαιολογείται άγνοια νόμου. Ο καταναλωτής είναι υπεύθυνος να γνωρίζει αυτό που αγοράζει και, μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, έχει ευθύνη να ξέρει τι καλύπτει, πότε τον καλύπτει ή τι εξαιρεί.
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιγράφουν με ακρίβεια αυτά που δίνουν. Η προσφορά τους είναι παροχή υπηρεσιών στο πεδίο που αναφέρονται. Είτε είναι συμβόλαια υγείας, είτε αυτοκινήτου, είτε κατοικίας ή ό,τι άλλο, η ασφαλιστική εταιρεία παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες όταν παραστεί η ανάγκη που περιγράφεται -χωρίς ψιλά γράμματα- στο συμβόλαιο.
Συνεπώς, ο καταναλωτής γνωρίζει από την εκκίνηση του προγράμματος που αγόρασε τι δικαιούται να λάβει από αυτό και πότε το δικαιούται, όπως και με ποιες προϋποθέσεις, όταν το χρειαστεί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι πως, προτού αγοράσει κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο οφείλει -είναι ευθύνη του- να γνωρίζει με ακρίβεια τι καλύψεις του δίνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που αγόρασε.
Να σημειωθεί ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν, βάσει του νόμου, υποχρέωση να αναφέρουν σε ξεχωριστό έντυπο ευκρινώς τι καλύπτουν, αλλά και τι δεν καλύπτουν.
Διαβάστε επίσης
Ασφάλιση υγείας: Παρέχει πολυεπίπεδη προστασία σε απρόβλεπτες δαπάνες – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Το ασφαλιστήριο που προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη – Δείτε ποιο είναι
Αερομεταφορά: Πώς ενεργοποιείται η κάλυψη όταν υπάρχει ασφαλιστήριο υγείας