Οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές κινητικές διαταραχές έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν πλέον να ανακτήσουν τη λειτουργικότητα των άνω άκρων τους μετά από δεκαετίες ακινησίας, χάρη σε μια νέα συσκευή εκπαίδευσης με τη βοήθεια βιντεοπαιχνιδιών που εφηύραν επιστήμονες του Northwestern Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurorehabilitation and Neural Repair, πρόκειται για μία συσκευή, που χαρακτηρίζεται από τη μυοηλεκτρική σύνδεση μέσω υπολογιστή (MyoCI), η οποία, όταν συνδυάζεται με ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο βιντεοπαιχνίδι, βοηθά στην «επανεκπαίδευση» των μυών του βραχίονα των πασχόντων, έτσι ώστε να κινηθεί ξανά φυσιολογικά.

Οι 32 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη έπασχαν από σοβαρές διαταραχές, αφού μπορούσαν να κουνήσουν το χέρι τους ελάχιστα και να εκτείνουν ελαφρώς τον αγκώνα τους. Οι περισσότεροι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα έξι χρόνια, ενώ λιγότεροι ήταν εκείνοι που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο δεκαετίες πριν.

Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη κινητικότητα και μειωμένη δυσκαμψία στο βραχίονά τους για όσο διάστημα χρησιμοποιούσαν τη συσκευή και έως και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Η συσκευή της ομάδας του Northwestern Medicine αναγνωρίζει ποιοι μύες αντιδρούν με μη φυσιολογικό τρόπο έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο και τους εκπαιδεύει ώστε να κινούνται κανονικά, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρικομυϊκή δραστηριότητα (γνωστή και ως ηλεκτρομυογράφημα) για τον έλεγχο του κέρσορα στο βιντεοπαιχνίδι. Όσο περισσότερο αποσυνδέονται οι μύες, τόσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία του ατόμου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Marc Slutzky, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας και Φυσιολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και η ομάδα του συνεργάστηκαν με μια εταιρεία για να δημιουργήσουν την πρώιμη έκδοση μιας αντίστοιχης wearable συσκευής για να μελετήσουν τη χρήση της από τους ασθενείς στο σπίτι. Η συσκευή επικοινωνεί ασύρματα με ένα φορητό υπολογιστή ή tablet και ο στόχος είναι να γίνει μια εντελώς ασύρματη wearable συσκευή.

«Το σημαντικό στην τεχνολογία αυτή είναι ότι ακόμα κι αν τα οφέλη της δεν διαρκούν για μήνες ή για χρόνια, οι ασθενείς με τη wearable συσκευή θα μπορούν να κάνουν μια συνεδρία κάθε βδομάδα, κάθε μήνα ή όσο συχνά το χρειάζονται και να επαναφέρουν την κινητικότητα του χεριού τους», δήλωσε ο Δρ. Slutzky, η ομάδα του οποίου σχεδίασε την αρχική συσκευή. «Μακροπρόθεσμα, οραματίζομαι να δημιουργήσουμε ευέλικτα, πλήρως ασύρματα ηλεκτρόδια τα οποία θα εφαρμόζει ο επαγγελματίας θεραπευτής στο ιατρείο του και οι ασθενείς θα μπορούν να πάνε σπίτι και να κάνουν μόνοι τους την εκπαίδευσή τους».

Γεγονός είναι ότι αυτή η μικρή, προκαταρκτική μελέτη θέτει τις βάσεις για φθηνές, wearable θεραπευτικές επιλογές κατ ‘οίκον για τους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές διαταραχές έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.