Όποια κι αν είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τα 60 αναφορικά με το σεξ, όπως η μειωμένη λίμπιντο ή η ξηρότητα του κόλπου λόγω της εμμηνόπαυσης, οι εξηντάρες ακόμα και οι εβδομηντάρες συνεχίζουν να έχουν ερωτικές επαφές -και μάλιστα να τις απολαμβάνουν ίσως και παραπάνω.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Kinsey, η οποία αξιοποίησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.001 γυναικών των ΗΠΑ, αρκετές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας όχι μόνο είναι σεξουαλικά ενεργές, αλλά από ότι φαίνεται απολαμβάνουν τους καλύτερους οργασμούς της ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών ανέφεραν ότι η ηλικία δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των οργασμών τους, με το 20% να δηλώνει ότι οι οργασμοί τους είναι πιο ικανοποιητικοί από ποτέ. Εκπληκτικά, το 57% δήλωσε ότι φτάνει στην κορύφωση με τους συντρόφους του πάντα ή σχεδόν πάντα.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των γυναικών άνω των 60 ετών έχουν τη διάθεση τόσο συχνά όσο και πριν από 10 χρόνια, γεγονός που είναι εντυπωσιακό, διότι ο οργασμός, εκτός από το προφανές, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως βελτιωμένη διάθεση και ύπνο, λιγότερο άγχος, περισσότερη σωματική αυτοπεποίθηση και ισχυρότερο δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι.

Τα πλεονεκτήματα του οργασμού έχουν επικυρωθεί και ερευνητικά, με μια παλαιότερη μελέτη να συμπεραίνει ότι οι επιδράσεις του οργασμού παίζουν ρόλο στις προτιμήσεις των συντρόφων και στην οικοδόμηση προσωπικών δεσμών, χάρη στους νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται κατά την κορύφωση.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ορισμός της ευχαρίστησης για τον καθένα είναι διαφορετικός, επειδή κάθε σώμα είναι διαφορετικό, οπότε οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με τον οργασμό θα μπορούσαν να είναι και εκ φύσεως λιγότερα αξιόπιστα. Ακόμα, οι προκλήσεις της εμμηνόπαυσης αποτελούν όντως ανασταλτικό παράγοντα για την σεξουαλική πράξη.

Πάντως, σύμφωνα και με μια άλλη παλαιότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 43% των γυναικών ηλικίας 50 έως 80 ετών δήλωσε σεξουαλικά ενεργό, με σχεδόν όμως ισάριθμο ποσοστό των μεσήλικων γυναικών που περιόρισε τη συχνότητα λόγω προβλημάτων υγείας. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών δήλωσαν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παρεμβαίνουν στη σεξουαλική τους ζωή, με το ένα τρίτο αυτών να είναι μεταξύ 50 και 64 ετών.

Διαβάστε ακόμη:

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Σεξ μετά τα 60: Πέντε λόγοι που συνεχίζουμε ακόμα 

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;