Η Χαμάς διέψευσε απόψε ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

«Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Χαμάς δεν συνδέεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «ούτε με τις δομές λήψης αποφάσεων» του ιδρύματος. «Το νοσοκομείο υπόκειται αποκλειστικά στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέφερε ότι το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στον παλαιστινιακό θύλακα, διέκοψε τη λειτουργία του αφού δεν έχει πλέον καύσιμα.

Ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέντε πρόωρα βρέφη και επτά ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο Αλ Σίφα,

«Φοβόμαστε ότι ο απολογισμός αυτός θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το πρωί», είπε ο Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Το Σάββατο, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι 39 πρόωρα νεογέννητα βρίσκονταν ακόμη εκεί και οι νοσηλεύτριες τους έδιναν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Ένα μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπε ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.