Η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, ηγείται μίας παγκόσμιας πρωτοβουλίας η οποία ενθαρρύνει τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής, με επίκεντρο την «Αισθητική και το Ήθος» και με στόχο να θεμελιώσει υψηλά πρότυπα ηθικής στην ιατρική πρακτική για την ασφάλεια των θεραπευομένων.

H Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για αισθητικές θεραπείες (μέχρι το 20251 προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν 23 εκατομμύρια θεραπείες με δερματικά fillers και 14,6 εκατομμύρια επεμβάσεις σώματος, παγκοσμίως), επενδύει στην έρευνα και αξιολόγηση σημαντικών πληροφοριών για τις πρακτικές και τα ηθικά πρότυπα που διέπουν το υφιστάμενο περιβάλλον της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Στόχος είναι να εντοπίσει τους τομείς που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και ανάδειξης, ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες θετικές αλλαγές και να διασφαλιστεί ότι η φροντίδα και η ικανοποίηση των θεραπευομένων αποτελούν προτεραιότητα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες προόδου του κλάδου.

Λόγω των πολλαπλών πηγών πληροφόρησης και διαλόγου σχετικά με τις αισθητικές θεραπείες, η σύγκλιση απόψεων των έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας καθίσταται κρίσιμη για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των υφιστάμενων και των μελλοντικών θεραπευομένων. Καθώς είναι σαφές ότι οι κοινωνικές και οι πολιτισμικές αλλαγές διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, μετά από έρευνα, κυκλοφόρησε το 2022 την έκθεση «TheFutureofAesthetics» στην οποία καταγράφονται οι νέες παγκόσμιες τάσεις στην Αισθητική Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική.

Η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, ερεύνησε και ανέλυσε τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ θεραπευομένων και επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τους κανόνες ηθικής που διέπουν τις αισθητικές παρεμβάσεις, αξιοποιώντας τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παγκοσμίως. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρυσι, έγιναν πάνω από 650.000 αναφορές σχετικά με τα fillers προσώπου και τα πρότυπα ηθικής. Θέματα συζήτησης αποτελούν η χρήση φίλτρων στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το επίπεδο εξειδίκευσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, ο καταχρηστικός όγκος θεραπειών και η ψυχική υγεία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις για την κατανόηση των ηθικών προτύπων που διέπουν τον κλάδο της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με τη συλλογή πληροφοριών από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η Allergan Aesthetics,μία εταιρεία της AbbVie, παγκοσμίως. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με επαγγελματίες υγείας από 13 χώρες, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ινδία, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η έρευνα «The Future of Aesthetics» εντόπισε μία αυξανόμενη ανάγκη υποστήριξης των θεραπευομένων και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες στηρίζονται στην ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωσή τους και στα υψηλά πρότυπα ηθικής ιατρικής πρακτικής για τα οποία ο κλάδος οφείλει να αναγνωρίζεται.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουντην αναγκαιότητα εφαρμογής ηθικών προτύπων στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής και υπογραμμίζουν τη σημασία για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των θεραπευομένων και των επαγγελματιών υγείας. Συνοψίζοντας, προκύπτουν τα παρακάτω τέσσερα (4) κύρια ευρήματα:

  1. Η σημασία της ιατρικής εξειδίκευσης των επαγγελματιών υγείας
  2. Ο ψηφιακός φακός και η επιρροή του στους θεραπευτικούς στόχους των θεραπευομένων
  3. Η σημασία της οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων ιατρού-θεραπευόμενου
  4. Η ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση των θεραπευομένων ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές σε ό,τι αφορά στις αισθητικές παρεμβάσεις.

Ένας από τους πιο επιδραστικούς πλαστικούς χειρουργούς στον κόσμο, ο Βραζιλιάνος Mauricio de Maio, MD, σημειώνει ότι: «Οι αισθητικές θεραπείες είναι ιατρικές πράξεις και έχουμε καθήκον να φροντίζουμε για την ασφάλεια των ασθενών μας. Η συζήτηση μεταξύ ασθενούς και ιατρού είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να διασφαλίζει την ορθή ενημέρωση και να ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση των ασθενών για την ορθή επιλογή θεραπείας. Το θέμα της ηθικής είναι πολύπλοκο, επομένως είναι σημαντικό ως βιομηχανία να ενωθούμε και να ανοίξουμε έναν διαφανή διάλογο ο οποίος θα προάγει την εφαρμογή υψηλών προτύπων ηθικής και θα δημιουργήσει το πλαίσιο μίας βιώσιμης βιομηχανίας με μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς».

Η Carrie Strom, Πρόεδρος της Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, επισημαίνει ότι: «Η Allergan Aestheticsως ηγέτης στη βιομηχανία της Αισθητικής Ιατρικής έχει την ευθύνη και τη θέληση να υποστηρίξει την ορθή μελλοντική ανάπτυξή της. Η Allergan Aesthetics έχει συμβάλει σημαντικά και διαχρονικά στην εξέλιξη του κλάδου και δεσμευόμαστε να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια των θεραπευομένων και στη διατήρηση υψηλών προτύπων ηθικής ιατρικής πρακτικής».

Ο Paolo Cuccuru, Country Manager Allergan Aesthetics για Ελλάδα και Κύπρο αναφέρει ότι: «Στην Allergan Aesthetics,μία εταιρεία της AbbVie, δημιουργούμε προϊόντα και τεχνολογίες που καταρρίπτουν τα στερεότυπα ομορφιάς και σέβονται όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μία αισθητική θεραπεία. Ο Σεπτέμβριος, ως παγκόσμιος μήνας Ομορφιάς, μας δίνει μία ακόμα αφορμή για να διασφαλίσουμε ως πρωτοπόροι στην Αισθητική Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική ότι όλοι μαζί πράττουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να τηρούνται τα πρωτόκολλα των ιατρικών πράξεων, με επίκεντρο την ασφάλεια των θεραπευομένων και την τήρηση των ηθικών αξιών. Για εμάς είναι σημαντική τόσο η ανάπτυξη προϊόντων που βασίζονται στην επιστήμη και στην καινοτομία, όσο και η δημιουργία μίας άρρηκτης σχέσης εμπιστοσύνης με τους θεραπευόμενους και τους επαγγελματίες υγείας. Είναι ύψιστης σημασίας η δημιουργία μίας ορθά ενημερωμένης κοινότητας η οποία σέβεται την υγεία, την ασφάλεια και την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου».

Η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, μέσω του εκπαιδευτικού φορέα Allergan Medical Institute (AMI) παρέχει, διαχρονικά, εκπαίδευση με γνώμονα την ορθή κλινική πρακτική και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο. Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, το AMI εγκαινιάζει μία νέα εκπαιδευτική ενότητα, η οποία θα απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες υγείας και θα εστιάζει στα ηθικά πρότυπα και τις αξίες που θα πρέπει να διέπουν τον κλάδο της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Περίπου 50.000 νέοι επαγγελματίες που θα εισέλθουν στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής το 2024 θα λάβουν εκπαίδευση σχετικά με τις αξίες και τα ηθικά πρότυπα του κλάδου και τον ρόλο τους στη διατήρησή τους. Η Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie, δεσμεύεται να παρέχει την υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης στους επαγγελματίες μέσω του AMI με στόχο να εκπαιδεύσει πάνω από 75.000 επαγγελματίες υγείας ετησίως, παγκοσμίως.