Την ικανοποίηση του για την επέκταση της λίστας απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που ανακοίνωσε χθες με απόφαση του ο ΕΟΦ εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον Ε.Ο.Φ. με το υπ΄ αριθμ. 3105/ 14.7.2023 έγγραφό του, που περιελάμβανε κατάλογο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει :

Τα 120 σκευάσματα που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, απεδείχθη τελικά ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την αποθεματοποίηση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά , αναπνευστικά κλπ λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες αυτές».

Η απόφαση αυτή Υπουργείου Υγείας -ΕΟΦ βρίσκει σύμφωνους τους φαρμακοποιούς «αφού πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή».

Ειδήσεις σήμερα:

ECDC – Ηπατίτιδα: Ανάγκη κλιμάκωσης των προσπαθειών εξάλειψής της

ΕΟΠΥΥ – Φάρμακα: Όφελος 630 εκατ. ευρώ από τις διαπραγματεύσεις τιμών