Με θέμα το «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο» διεξήχθη φέτος το συνέδριο για την υγεία που διοργανώνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ygeiamou.gr και το «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Για το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο σύστημα υγείας ώστε να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας τις πολιτικές ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού του, οι βάσεις για τις οποίες τέθηκαν κατά τη σκληρή περίοδο της πανδημίας κορωνοϊού. Αναφορικά με τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις επισήμανε ότι «δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο νοσοκομειακός χάρτης μάς απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μάς οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των νοσοκομείων. Παραδέχτηκε ότι «η αύξηση 10% των απολαβών των γιατρών δεν θεραπεύει το πρόβλημα του brain drain», αλλά εξήγγειλε «αναμόρφωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, από το 2024». Εστίασε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε 5.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί σώζουμε ζωές και επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ. Με την πρόληψη».

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Προγραμματικοί στόχοι

Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προϋπόθεση για ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, ισχυρό και προσβάσιμο για όλους, τη χρηματοδότησή του και συνεπώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει την κρατική δαπάνη για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προσλάβουμε 5.000 γιατρούς, με πρώτο μισθό για τους νεοπροσληφθέντες τα 2.000 ευρώ», δεσμεύτηκε. Ερωτηθείς για τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός». Τέλος, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός υγειονομικού ισοδύναμου, ειδικά για τους κατοίκους των νησιών και των ακριτικών περιοχών.

«Ενίσχυση του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον προσλήψεις 5.000 γιατρών, με πρώτο μισθό τα 2.000 ευρώ», υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου υγείας ώστε να εστιάζει στην πρόληψη αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Κάνουμε στροφή και από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”. Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά, με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρήγορο τρόπο. Η στροφή που κάνουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας», είπε ερωτηθείς από τον ομότιμο καθηγητή Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή, για το αν ο σχεδιασμός μιας σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς στην κατεύθυνση μιας άλλης φιλοσοφίας είναι εφικτός.

«Κάνουμε στροφή και από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”» επισήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας: «Πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν πρόσβαση στην άυλη συνταγογράφηση. Η εφαρμογή MyHealth εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε λίγους μήνες από τώρα θα έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων και όλα τα μεγάλα κέντρα, και μέχρι το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί το πεδίο της ψηφιακής υγείας».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της επένδυσης στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας: «Αυξάνονται οι ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών και οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία. Χρειάζεται επένδυση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Δείχνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τομέας αποεπένδυσης και προωθεί τον ιδιωτικό τομέα».

O πρώην υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της επένδυσης στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι το ΕΣΥ είναι ένα όραμα και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ένα προϊόν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου επεσήμανε το κόστος διατήρησης των γιατρών στο σύστημα υγείας αλλά και την υπεραξία των ειδικών γιατρών στην ΠΦΥ. Στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ Ευάγγελος Φραγκούλης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες εστίασε στην ανάγκη για τη συμμετοχή των ασθενών στη διαδικασία συνεργασίας με την Πολιτεία, από τη στιγμή που η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία φτάνει στο 35%. Στη μείζονα συμβολή του ιδιωτικού τομέα υγείας κατά την πανδημία αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας με το ΕΣΥ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Σέργιος Σταμπουλούς.

Κατά τη διάρκεια της ενότητας με θέμα «Ποιοτική Φροντίδα Υγείας» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Νίκος Πολύζος κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τον υγειονομικό χάρτη και τις υπηρεσίες υγείας.

«Ζητούμενο είναι ο σωστός σχεδιασμός και η συνέργεια νοσοκομείων και κλινικών ώστε να υπάρχει αποφόρτιση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Ποιοτικές υπηρεσίες

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη άνοιξε τον κύκλο των ερωτήσεων με τον υγειονομικό χάρτη και τα οργανογράμματα που ξεκίνησαν μεν το 2012, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

«Βλέπουμε τις ειδικές ανάγκες που έχει κάθε περιοχή, π.χ. αυξημένα τροχαία, χρόνια νοσήματα, νεοπλασίες, και συνεκτιμούμε τις εισροές στα νοσοκομεία», ανέφερε η κυρία Γκάγκα για τους παράγοντες που εμπλέκονται στη χάραξη του υγειονομικού χάρτη. «Ζητούμενο είναι ο σωστός σχεδιασμός και η συνέργεια νοσοκομείων και κλινικών ώστε να υπάρχει αποφόρτιση, αλλά και ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας», συνέχισε η υπουργός. «Θα πρέπει να δούμε το σύστημα εφημέρευσης με ομάδες νοσοκομείων που θα μπορούν να εξυπηρετούν. Τα ράντζα πρέπει να εκλείψουν, και αυτό μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Ποιοτική φροντίδα υγείας σημαίνει και ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα. Άρα και επάρκεια σε νοσηλευτές», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης, ο οποίος έκανε λόγο για 3.500 νοσηλευτές που έφυγαν στο εξωτερικό και δεκάδες που αποχωρούν τώρα για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές γιατί δεν αντέχουν τις συνθήκες στο ΕΣΥ. «Πρόθεση του υπουργείου είναι να αυξήσει τις θέσεις νοσηλευτών, πάντα όμως σε συνάρτηση με το μέγεθος των μονάδων και την πληρότητα των νοσοκομείων. Σχεδιάζουμε κλάδο νοσηλευτών ώστε να υπάρξει ειδικό μισθολόγιο», εξήγγειλε η κυρία Γκάγκα. Στην ανάγκη ενός ενιαίου ειδικού μισθολογίου υπερθεμάτισε και ο κ. Πολύζος, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η χώρα παράγει 5.000 πτυχιούχους υγείας ετησίως, με δυνατότητα απασχόλησης μόνο των μισών.

Το ζήτημα διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και των ασθενών ανέδειξε με την παρέμβασή της η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Παρασκευή Μιχαλοπούλου, η οποία σκιαγράφησε την οδύσσεια ενός ογκολογικού ασθενούς.

Το θέμα των υψηλών δαπανών υγείας που πληρώνουν οι πολίτες από τους δικούς τους πόρους έθεσε εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ο κ. Γιάννης Καντώρος, ζητώντας αλλαγές ώστε να έχουν πρόσβαση οι ωφελούμενοι μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα ιδιαίτερα ζητήματα στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής αναπτύχθηκαν στο πάνελ όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης.

Για τη μειωμένη χρηματοδότηση στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, θέτοντας το ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης αναφορικά με το clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, εξαίροντας το αναπτυξιακό clawback των τελευταίων χρόνων, ζήτησε τη δέσμευση των πολιτικών για τη συνέχιση των θετικών κινήτρων στη φαρμακοβιομηχανία ώστε να εξασφαλιστεί ένα σταθερό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις. Η αντιπρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) Έλενα Χουλιάρα αναφέρθηκε στη «δημιουργική λογιστική» αναφορικά με το clawback που πλήττει τις εταιρείες με σκευάσματα υψηλής καινοτομίας και έθεσε το ερώτημα πότε θα γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία ότι οι εταιρείες της καινοτομίας επιστρέφουν το 60% της αξίας των φαρμάκων τους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι προτεραιότητες

«Πρέπει κάθε χρόνο να μειώνεται το clawback μέχρι να εξαλειφθεί. Η χώρα μπορεί να έχει μια δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά το 2022 έκλεισε με έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αυξημένες. Από φέτος η χώρα πρέπει να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε τα εργαλεία για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο», διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας. Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε: «Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας με όρους ευθυγράμμισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα». «Πρέπει να είναι πιο ανοιχτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πεδίο αυτό. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Χρειάζεται ρήτρα ανάπτυξης υπέρ της υγείας. Ο φαρμακευτικός είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος. Είναι συνετή προσέγγιση η δέσμευση των πλευρών για μια ρήτρα ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σουλιώτης.


Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν: Όμιλος ΗΗG, Εθνική Ασφαλιστική, Τράπεζα Πειραιώς και Nova. Χορηγοί: Cosmote, Eurolife, Νovo Nordisk, Pharmathen. Yποστηρικτές: AbbVie, Amgen, Astellas, AstraZeneca, Βayer, Bristol Myers Squibb, Demo, Elpen, GENESIS Pharma, Menarini Hellas, MSD, Pfizer.
To συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF.