Το ygeiamou.gr και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τέταρτη συνεχή χρονιά  άνοιξαν τον διάλογο για την Υγεία, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Βασικό θέμα  του Συνεδρίου ήταν το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας ώστε να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και ασθενοκεντρικό;

Συνοπτικά κάποια από τα κύρια σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εξαιρετικά επώδυνη η 4ετια, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εξής. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της COVID. Ένα ΕΣΥ που έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην κρίση. Όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.

Με ανάγκασε -με την καλή έννοια- να ασχοληθώ προσωπικά με τα θέματα υγείας. Διαμόρφωσα μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. Είμαστε στους 107.000 υγειονομικούς, αντί για 100.000 προηγουμένως.

Περισσότεροι εξασφαλισμένοι πόροι για ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Παρά τις αδυναμίες, κρατάμε την αξιοθαύμαστη ανταπόκριση των ανθρώπων μας. Αυτοί μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ασύστολα ψέμματα ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας για την υγεία. Είναι εξοργιστικό να κάνει μικροπολιτική σε θέματα υγείας.

Μιλούσαμε για τις κλίνες ΜΕΘ. Παλιά ήταν πολιτικό ρουσφέτι ήταν ζήτημα ρουσφετιού. Δεν συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο 600 κρεβάτια ΜΕΘ μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ζόρι. Μήπως ο κ. Τσίπρας λέει ό,τι θέλει επειδή θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές;

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ολότητά του και να μην έχουμε ράντζα, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια.

Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας.

Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές.

Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση.

Έχουμε 5.000 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, που δεν το γνώριζαν. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί σώζουμε ζωές και επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ. Με την πρόληψη.

Δεν γίνεται να μην έχεις ένα standard of care σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκεσαι. Το είδαμε στην πανδημία και θα το διορθώσουμε.

Για την υποβοηθούμενη γονιμότητα, έχουμε πάρει πολύ σημαντικά μέτρα, ώστε η γυναίκα να διαχειρίζεται μόνη της τα ωάριά της. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε σοβαρά. Η επιδότηση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που το εισήγαγε και το εφάρμοσε.

Νομίζω πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους, για την εκπαίδευση των γιατρών, τη ροή των ασθενών, για υποδομές νοσοκομείων κ.λπ. Μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτήρια, ενδεχομένως με δωρεές από ιδιώτες.

Μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερες ιδιωτικές δωρέες. Αν σκεφτούμε την ιστορία των μεγάλων δωρητών, τους προηγούμενους αιώνες, θα δούμε πως μπορούμε και καλύτερα σήμερα.

Θα πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Αν υπάρχουν π.χ. κτήρια στο κέντρο της Αθήνας που μπορούν να μετασκευαστούν σε δομές υγείας, θα ήμουν πολύ θετικός να συζητήσω τέτοιες ιδέες. Θα ήθελα να δω ένα εμβληματικό τέτοιο έργο. Πολλά νοσοκομεία, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός, έχουν αναπτυχθεί άναρχα. Χρειάζεται η παρέμβαση για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τα οικονομικά της υγείας είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο. Έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αλλά είναι βέβαιο ότι, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πού θα διοχετεύσουμε τους πόρους που εξοικονομούμε. Όπως το clawback, το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Θα πρέπει π.χ. να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών, κατ’ αρχάς.

Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες προκλήσεις, διότι ο πληθυσμός της χώρας μας εκ των πραγμάτων γερνάει. Άνοια, Αλτσχάιμερ, με νοσήματα που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα. Ίσως όμως να έχουμε περισσότερα «κλασικά» κρεβάτια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Έχουμε ζητήσει μια λελογισμένη αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ζητηθεί αυτό εντός του 2023.

Νομίζω πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ράντζων, δείχνει τη φιλοσοφία μας. Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τις βασικές υποδομές. Υπάρχουν πόροι ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.Να προσθέσω το πολύ ενθαρρυντικό μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας, η δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μέσω τεχνολογίας, π.χ. φορώντας ένα ρολόι για τη μέτρηση του σακχάρου, χωρίς τρύπημα. Αρκεί και οι ίδιοι οι ασθενείς να είναι ευαισθητοποιημένοι. Με πρόληψη και όχι με θεραπεία.

Η διαφορά ανάμεσα στον υγεινό τρόπο ζωής και το να μη προσέχουμε, είναι 12 χρόνια προσδόκιμου ζωής. Το Active Ageing έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η σημαντικότερη τομή που κάνουμε στον τόπο σε σχέση με την υγεία, είναι η πρώιμη διάγνωση π.χ. του καρκίνου του μαστού και η προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής. Το μελάνωμα, φερ’ ειπείν. Με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, μπορείς να δεις αν ένας σπίλος χρειάζεται αφαίρεση. Η τεχνολογία μάς βοηθά.

Η αύξηση 10% των απολαβών δεν θεραπεύει το πρόβλημα του brain drain στους γιατρούς.

Θα πρέπει να περιμένετε αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, από το 2024.

Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει στην ώρα τους. Πολλοί δημοσιογράφοι δεν προβλέπατε ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία.

Το να κάνει μια κυβέρνηση πρόωρες εκλογές, σε ένα ευνοϊκο δημοσκοπικό περιβάλλον, με πλειοψηφία που εξαντλεί την τετραετία, μπορεί να μην το έχουμε συνηθίσει τελευταία, αλλά είναι απολύτως θετικό.

Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.

Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο της απλής αναλογικής. Η ενισχυμένη αναλογική είναι ένα σύστημα που χρησιμοποίησε δύο φορές ο κ. Τσίπρας για να εκλεγεί και να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη.

Δεν με απασχολεί αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός. Βασικός εκφραστής του Πολακισμού, είναι ο κ. Τσίπρας.

Υπάρχει πρόταση, ξεκάθαρη, διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Προσερχόμαστε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, με σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, με διάθεση να πολιτευτούμε θετικά.

Δεν έχω καμία πρόθεση να αναπαράγω την τοξικότητα. Θα υποκλιθούμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Πήραμε μέτρα, όταν είχαμε περιστατικά που μας πλήγωσαν. Αλλά ο κ. Παππάς, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Καταδικάστηκε αμετάκλητα, 13-0, από το Ανώτατο, το Υπερ-Ανώτατο δικαστήριο.

Κι ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα πρέπει να κριθεί από το φυσικό δικαστή. Ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα. Κι ο κ. Παππάς παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Την συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Γρηγόρης Τζιοβάρας.


Η επόμενη ημέρα για την Υγεία – Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή Πολάκη, έχω ευθύνη να προστατεύσω τον ΣΥΡΙΖΑ

Κάποια από τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Να εστιάσουμε, κατ’ αρχήν στην Υγεία, όχι στα πολιτικά. Το εθνικό σύστημα υγείας είναι ίσως στη χειρότερη δυνατή κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και προεκλογικά.

Η κατάργηση της μόνιμης απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, θα επιφέρει πολύ αρνητικές συννέπειες. Με τη φυσική εξάντληση των γιατρών κ.λπ.

Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα αν αυτή η λογική υπερισχύσει; Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Πώς θα βρεθούμε σε λίγο χρονικό διάστημα, αν αυτή η λογική υπερισχύσει. Θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για μας.

Έμφαση στην Α’βάθμια φροντίδα και την πρόληψη. Προβλέπουμε διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας και σχολικές μονάδες, με παιδοψυχολόγους και ενημέρωση για το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις εκτεταμένα προβλήματα (παχυσαρκία, αλκοολισμό, κάπνισμα κ.λπ).

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αν δεν αυξήσεις τις δαπάνες. Μας προβληματίζει το πώς θα δημιουργήσουμε κριτήρια δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παίρνει πχ 3.000 ευρώ κάποιος που δεν δουλεύει. Θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης, όχι όμως τιμωρητικό, αλλά με bonus.

Οι πηγές χρηματοδότησης είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι και ο δημόσιος προϋπολογισμός. Πέρα από την αύξηση των δαπανών για την υγεία να δούμε πώς θα περιορίσουμε τη σπατάλη. Μέσα από τον ΕΟΔΥ δικαιότερη κατανομή πόρων. Ιδωτική δαπάνη 40%, αυτό πρέπει να πέσει.

Επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, η χώρα έχει διασυρθεί διεθνώς, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Οπότε, δεν δικαιούται να χαίρεται, όπως ο λύκος στην αναμπουμπούλα.

Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Δεν παραπέμπει για διαφορετικές απόψεις π.χ. για τον εμβολιασμό. Αλλά είναι διαφορετικό να καταθέτει άλλο σχέδιο προεκλογικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής, σαν «συμμορίτες». Δεν είδα αντιδράσεις. Ο κ. Γεωργιάδης, είχε αναφερθεί στην κ. Τουλουπάκη «θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή». Δεν είδα και πάλι, αντιδράσεις».

Για την παραπομπή Πολάκη: «Δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος με την παραπομπή. Έχει ήδη αποφασιστεί από εμένα η παραπομπή του, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέμπεται για το ότι ανάρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις από τις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη λειτουργία των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να κτίσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταρρακώσει τους θεσμούς κ.λπ.

Εγώ κρίνω το μέτρο και το βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει διαδικασίες και όργανα. Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του και την καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από τα καθήκοντά του στην επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο και τα όργανα. Θα έρθουμε στην κυβέρνηση για να δημιουργήσουμε θεσμούς.

Η ζημιά είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα Πολάκη επί 24-48 ώρες, αντί για τις προγραμματικές μας θέσεις. Αύριο παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας για το μείζον ζήτημα της στέγασης».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ


Νέα Φιλοσοφία Υγείας – Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Ξανθός, Μιχάλης Κατρίνης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία των δηλώσεων του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη: «Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρηγορο τροπο. Η στροφή που κάνουμε στην ΠΓΥ είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας.: Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρηγορο τροπο. Η στροφή που κάνουμε στην ΠΓΥ είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας.
Το 9% από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να δώσουμε. Εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε και ο προσωπικός γιατρός, πάνω από 4 εκατ. πολίτες και 3 χιλιάδες γιατροί.

Με τον προσωπικό γιατρό σβήνουν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας. Προφανώς θέλει δουλειά. Αλλά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά στο πρώτο εξάμηνο. Το 65% των άνω 60 ετών έχει ενταχθεί τον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρχει σειρά κινήτρων. Αλλους 1000-1500 γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.

Θέλαμε ένα ελεύθερο σύστημα, δεν επιλέξαμε μοντέλο αποκλεισμού. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μετά από δεκαπέντε χρόνια δώσαμε αύξηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθούσε τον COVID μέσω του ΕΣΥ. Αλλά έπρεπε να προστεθούν 300 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε: «Είδαμε τα τελευταία χρόνια τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας να επιταχύνεται. Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε με την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης. Πάνω από 4 εκατ. συμπολίτες μας έχουν πρόσβαση στην άυλη συνταγογράφηση. Η εφαρμογή MyHealth εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε λίγους μήνες από τώρα θα έχει ενταχθεί στην εφαρμογή το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων και όλα τα μεγάλα κέντρα».

Ανδρέας Ξανθός (Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ): «Πρώτη προτεραιότητα να υπάρξει μια αλλαγή κλίματος στο σύστημα υγείας, να αντιστραφεί η τάση φυγής του ιατρικού προσωπικού και να επανέλθει η τακτική λειτουργία του συστήματος και να εξυπηρετεί όλο το φάσμα των αναγκών. Να εστιάσουμε στις πολτικές δημόσιας υγείας με παραπάνω πόρους. Χωρίς αυτό, όλες οι ιδέες είναι μετέωρες.

Έχουμε αυξηση των αναγκών και των ανισοτήτων στη Φροντίδα Υγείας. Για να αντιμετωπιστεί, θέλει επένδυση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια για την κάλυψη των αναγκών. Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η τάση είναι να ακολουθείται η ιδιωτική κάλυψη από τον ασθενή, πάμε στην προΕΣΥ εποχή. Στον Προσωπικό Γιατρό, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο συνεργασίας σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Το κρίσιμο δίλημμα της πολιτικής είναι επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή διευκόλυνση επιχειρηματικών επενδύσεων του ιδιωτικου τομέα, που θα αγοράσει κατόπιν το κράτος;

Δεν ευοδώθηκε η προσέλκυση ιδιωτικών γιατρών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δομές με επαγγεμλατική συνεργασία, που οργανώνουν την πρόληψη της υγείας και διαμορφώνουν δράσεις δημόσιας υγείας. Δεν μπορούν να βαφτίζονται οικογενειακοί γιατροί με άσχετες ειδικότητες. Για να συζητήσουμε για επιπλέον κίνητρα, πρέπει να πάμε σε μια αναβάθμιση συνολικά στο σύστημα Υγείας και μετά να δούμε τη δυνατότητα επιπλέον μισθολογικής αναπροσαρμογής.

Κομβικός ο ρόλος των ενώσεων ασθενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκεφτεί σύστημα περιφερειακών συμβουλίων ασθενών.

Το κέντρο βάρους της πολιτικής στην Υγεία είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα. Με πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό, ελέγχους, δείκτες ποιότητας κ.λπ. Ο διαχωρισμός «άλλο δημόσιο, άλλο κρατικό» είναι εκ του πονηρού».

Μιχάλης Κατρίνης (Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ): «Στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πραγματική. Δεν εχω δει αλλαγές σημαντικές, όπως στελέχωση και προληπτικά προγράμματα.

Στο τέλος της ημέρας ένας γιατρός συνειδητοποιεί ότι τα λόγια είναι πολλά και τα έργα φτωχά.

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν και ενώσεις συγγενών ασθενών. Για τον γολγοθά που τραβούν οι συγγενείς των ασθενών που χρειάζονται αποκατάσταση ή έχουν εξαρτήσεις. Να συμφωνούμε στα αυτονόητα. Υγεία για όλους. Να έχουμε αξιοπρεπή αντιμετώπιση από ένα σύστημα υγείας. Και να συμφωνούμε στο θέμα της νησιωτικής ελλάδας -όταν έρχεται το καταχείμωνο οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αξιοπρεπή αντιμετώπιση.

Νομίζω ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Άνοιγμα σε άλλες μορφές όπως ο ιατρικός τουρισμός και η αισθητική ιατρική. Το αγαθό της υγείας πρέπει να προστατεύεται απ’ όλους».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή.