Στο ζήτημα της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου αναφέρθηκε εκτενώς η πλέον αρμόδια για το θέμα, η πρόεδρος της PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), του φορέα για τη Φαρμακευτική Καινοτομία στη χώρα μας και γενική διευθύντρια της MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κυρία Agata Jakoncic. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η καινοτομία είναι σημαντική για την επανάσταση στην κοινωνία και την οικονομία.

Εξηγώντας την θέση της αυτή, η κυρία Jakoncic αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ιού HIV, «ο οποίος πριν από 30 χρόνια ήταν σαν καταδίκη για τον πάσχοντα, ενώ σήμερα είναι απλά μια χρόνια νόσος» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ομοίως. όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, οι φαρμακευτικές εταιρείες ξεκίνησαν να φτιάχνουν εμβόλια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν. «Η καινοτομία θα συνεχιστεί και μετά την εποχή COVID-19», τόνισε η κυρία Jakoncic.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα καινοτόμα φάρμακα διατίθενται με καθυστέρηση δυο και πλέον ετών στους ασθενείς, στερώντας τους τη δυνατότητα για σύντομη πρόσβαση σε νέα θεραπεία.